latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:03 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Тутмић ратовао у Сирији на страни Исламске државе

Свједок Тужилаштва БиХ Алмир Џинић рекао је током рочишта на Суду БиХ да је оптуженог Мехмеда Тутмића виђао у Сирији и да је био у јединици Горана Павловића.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Џинић, који је осуђен на годину дана затвора због боравка на страним ратиштима, испричао је да је у Сирији био од средине децембра 2013. до половине прошле године, те да одатле зна оптуженог Тутмића.

"Виђао сам Тутмића који је имао оружје и униформу током мог боравак у Сирији у граду Харитану половином 2014. године. Био је у јединици код Горана Павловића - једног од њихових надлежних за војне јединице које су се бориле на страни `Исламске државе`. Са оптуженим сам и разговарао, знам да се вратио у БиХ по породицу", навео је Џинић.

На питање Тутмићевог браниоца Кенана Адемовића, свједок је рекао да је и он био у Павловићевој јединици која је мијењала назив, те да је у Сирију дошао као малољетник са родитељима.

"Виђао сам оптуженог више пута. У Харитану, Азазу и Раки", додао је Џинић, преноси Бирн.

Оптужница терети Тутмића да је прикупио средства и 17. јула 2013. године возилом, преко Србије, дошао у Турску одакле је илегално прешао границу са Сиријом у намјери да се бори на страни "Исламске државе".

Тутмић се са страног ратишта вратио у БиХ 11. аугуста 2014. године, а оптужница га терети да је постао припадник и пружао помоћ терористичкој групи.

На овом рочишту свједочио је и службеник Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Марко Поповић који је рекао да је извршио анализу предмета који су привремено одузети током претреса од оптуженог, тачније шест ди-ви-дијева на којима су били различити фолдери, попут видео-записа самоубилачких напада, навјероватније терориста, убиства војника снајпером, снимици из Чеченије, те између осталог, вјерски текстови и молитве.

Свједок Марио Јаничек, службеник Одјељења Министарства безбједности БиХ за борбу против тероризма, рекао је да је резолуцијом УН од 30. маја 2013. године "Исламска држава" проглашена терористичком, те да је обавеза земље да ускрати пут лицима која желе да иду у Сирију и Ирак да ратују, да спријече наоружавање и финансирање, као и да кривично буду гоњена лица због боравка на страним ратиштима.

Осим саслушања свједока, у судници су пуштани дијелови пресретнутих разговора који су прикупљени посебним истражним радњама у периоду када се оптужени вратио у БиХ.

Већина презентованих разговора вођена је крајем августа, те у септембру 2014. године, и то између Тутмићеве супруге и кћерке.

Прије почетка рочишта, тужилац Дубравко Чампара обавијестио је Суд да ће сачинити службену забиљешку због пријетњи које је оптужени изнио прије уласка чланова Вијећа у судницу.

Тутмић је и овог пута удаљен из суднице због непоштивања Суда, односно неустајања приликом уласка чланова Вијећа и њиховог обраћања.

Наставак суђења заказан је 23. јануар када би евентуалне доказне приједлоге требало да изведе одбрана, а планиране су и завршне ријечи.

Извор: СРНА