latinica  ћирилица
16/01/2017 |  17:47 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

НАТО: Кфор није био обавјештен о распоређивању РОСУ

У сједишту НАТО-а кажу да КФОР није био обавјештен о присуству специјалних снага косовске полиције РОСУ на сјеверу Косова у суботу 14. јануара 2017. године.
Сједиште НАТО-а у Бриселу - Фото: AFP
Сједиште НАТО-а у БриселуФото: AFP

У одговору на питање Танјуга да ли су специјалне снаге косовске полиције РОСУ имале одобрење Кфора да интервенишу на сјеверу Косова у намјери да зауставе воз који је у суботу кренуо из Београда ка Косовској Митровици, званичник НАТО каже да то није био случај.

"Кфор није био обавјештен о присуству косовске полиције РОСУ на Северу. У складу са тренутним уговорима и мандатом Кфора (који произлази из Резолуције УН 1244 из 1999. године) институције Косова нису у обавези да обавјештавају Кфор о размјештању РОСУ на сјеверу Косова", изјавио је за Танјуг званичник НАТО из сједишта Алијансе у Бриселу.

У Сјеверноатлантској алијанси нису дали коментар на навод из Танјуговог питања да је, према писаним гаранцијама које је НАТО приложио уз Бриселски споразум 2013. године, неопходно да полицијске или друге оружане снаге Косова добију одобрење НАТО-а и локалне заједнице да би интервенисале на сјеверу Косова.

НАТО је данас саопштио да пажљиво прати ситуацију између Београда и Приштине, позвавши све стране на суздржаност и наставак дијалога, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Извор: РТС, Танјуг, РСЕ