latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:39 | Аутор: РТРС

Вулин: Америчка амбасада оправдава најаву насиља, умјесто да чува мир

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да америчка Амбасада у Приштини, умјесто да чува мир, оправдава најаву насиља и пријетње оружјем и позива на кршење Бриселског споразума.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Реагујући на изјаву портпарола Амбасаде САД на Косову Џеј Мишел Шон да САД поштују право самопроглашеног Косова да "управља својим границама" и да су "подржале акцију косовских институција да се спријечи долазак воза у Косовску Митровицу", он је рекао да Приштина никада, па ни у том случају, није дјеловала самостално.

"Специјалне јединице косовске полиције `Росу` нису биле на Јарињу да чувају прелазе или контролишу возове. Сценарио изазивања сукоба са Србима, који не би прошао без крви, био је припремљен и одобрен, а кршење Бриселског споразума подржано и прећутано. Да је тако потврдило је саопштење амбасаде САД у Приштини", рекао је Вулин за Тањуг.

Према његовим ријечима, премијер Србије Александар Вучић поступио је као храбар и одговоран државник и није допустио да Срби буду увучени у крвопролиће.

"Зато је неуспела акција `Росу` морала бити оправдана политичком подршком Амбасаде САД у Приштини. Уместо да чува мир, Амбасада САД у Приштини оправдава најаву насиља, уместо да штити Бриселски споразум, Амбасада САД у Приштини подржава његово кршење, уместо да тражи формирање Заједнице српских општина, она правда претње оружјем", навео је Вулин.

Он је поручио да су за мир потребне двије стране, за сукобе и рат само једна, а посебно када једна страна мисли да за рат има подршку моћне и велике силе.

"Ако Амбасада САД у Приштини хоће мир на Косову и Метохији морала би да престане да оправдава насиље и позиве на рат. За поступке Приштине одговорност сносе сви који њене поступке одобравају, подстичу и оправдају", рекао је Вулин.

Извор: СРНА