latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:28 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

ШГ Јахорина Пале- једночасовни штрајк упозорења (ВИДЕО)

Запослени у ШГ Јахорина Пале одржали су једночасовни штрајк упозорења.
Шумско газдинство Јахорина - штрајк - Фото: РТРС
Шумско газдинство Јахорина - штрајкФото: РТРС

Захтијевају исплату свих плата од августа прошле године, те да им се измире дуговања за превоз и топли оброк и уплате обавезе према фондовима. Из Јавног предузећа Шуме Српске поручују да ће плате бити исплаћене ове седмице.

Славица Голијанин за 35 године колико је до сада провела радећи у ШГ Јахорина Пале тврди да није била у тежој ситуацији. Тражи да јој буде исплаћено што је, каже, поштено зарадила.

- Сви смо у безизлазној ситуацији, кредите имамо, а банке траже свој - каже Славица.

Представници Синдиката тврде да су приморани на ове потезе јер је управа константно игнорисала њихове захтјеве. Тврде да је ова ситуација настала несавјесним пословањем директора који никад нису одговарали, не само у овом него у свим газдинствима. Сматрају да су новим правилником о раду угрожена права радника.

Владо Павловић, предсједник гранског Синдиката шумарства прераде дрвета и папира Републике Српске каже да су новим правилником плате смањене за више од 150 КМ..

И директор Ранко Ћеранић, који је шест мјесеци на новој позицији у ШГ Јахорина Пале, подржао је захтјеве радника. Тврди да је вријеме да се промијени однос како би сва предузећа боље пословала.

- Тридесет година радим у шумарству и видим да је сад 5 до 12, да неко мора да предузме радикалне мјере - каже Ћеранић.

Из Јавног предузећа Шуме Српске поручују да ШГ Јахорина према Централном рачуну дугује око шест милиона КМ и да ће плате бити исплаћене у току ове седмице. Такође наводе да управа овог јавног предузећа не може бити кривац негативног пословања појединих газдинстава.