latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:25 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Трампомобил има топове са сузавцем и залихе крви

Аутомобил новог америчког предсједника Доналда Трампа, који ће се први пут појавити у јавности на дан инаугурације, 20. јануара, има топове са сузавцем, залихе крви, а биће отпоран на бомбе.
Трампмобил - Фото: Глас Српске
ТрампмобилФото: Глас Српске

Први поглед на предсједнички аутомобил "Cadilac One" познат и као "Звијер" открива да ће његове карактеристике бити импресивније од оних које су имали аутомобили његових претходника.

Фотографије које је објавио сајт "Аутоблог" не откривају много, јер је возило на њима обојено камуфлажном фарбом како би се прикриле карактеристике.

"Кадилак" ће бити опремљен оружјем и топовима који испаљују гас сузавац, а врата и прозори лимузине биће отпорни на метке и хемијски и биолошки напад, преноси "Дејли мејл". У предсједничкој лимузини ће се увијек налазити и боце са крвљу које одговарају крвној групи предсједника, које могу да се употријебе ако дође до хитног случаја.

Тачни детаљи нису објављени, али се спекулише да ће лимузина бити отпорна и на импровизоване експлозивне направе. Тајна служба је предложила замјену предсједничке лимузине 2014. године и нови модел ће сада замијенити флоту од 12 аутомобила које је користио предсједник Барак Обама од 2009. године.

Очекује се да ће ауто бити армиран попут војних возила и да ће врата бити толико тешка да предсједник Трамп неће моћи да их отвори изнутра. Лимузина ће задржати неке од карактеристика тренутног модела који важи за једно од најбезбједнијих возила на планети.

У њега може да стане седам особа, а има и сакривене резерве кисеоника које ће снабдијевати аутомобил чистим ваздухом, у случају да спољашњи ваздух постане токсичан.

Модел који је користио предсједник Барак Обама је такође имао камере за ноћно снимање, гуме обложене кевларом, специјалну пјену која се шири у случају удара и спречава да резервоар експлодира. Компанији "Џенерал моторс" је плаћено укупно 15 милиона долара за развој нових предсједничких возила, показују документа. У Вашингтону је јуче одржана генерална проба Трампове инаугурације.

Бојкот инаугурације

Све већи број представника демократа најављује да неће присуствовати инаугурацији новог предсједника САД Доналда Трампа у петак, 20. јануара.

Како се наводи, многи од њих су се одлучили на тај потез након што је Трамп напао борца за људска права Џона Луиса.

За сада су се јавно изјаснили да церемонији неће присуствовати представници демократа из Њујорка, Орегона, Масачусетса, Калифорније, Џорџије, Мичигена, Илиноиса, Аризоне, Мисурија и других република.

Извор: Глас Српске