latinica  ћирилица
16/01/2017 |  15:52 ⇒ 17/01/2017 | 09:53 | Аутор: РТРС

Влада и Синдикат и даље без договора о колективном уговору (ВИДЕО)

Влада Српске и синдикати, у новој години, поново за истим столом. Одмах након празника, према договору - настављају преговоре о спорним питањима.
Састанак представника Владе и социјалних партнера - Фото: РТРС
Састанак представника Владе и социјалних партнераФото: РТРС

Ни након овог састанка није познато када ће бити потписан Општи колективни уговор. Синдикалци су још раније изјавили да је много тога договорено и да би овај документ ускоро могао бити потписан. Подсјећамо да је стари Општи колективни уговор након доношења новог Закона о раду два пута продужаван, а да је Влада крајем јуна прошле године донијела Одлуку која је замијенила овај документ и која важи до потписивања новог Општег колективног уговора.

Након данашњег састанка договорено је да се разговори наставе и да у наредном периоду буду постављени приоритети када је у питању рјешавање захтјева синдиката. Први корак је договор у вези са исплатом дуговања за превоз.

- То је тренутно највећи проблем који имају радници што се тиче накнада и желимо да на одређен начин тестирамо спремност једних и других у рјешавању свих питања који су пред нама - рекао је Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа.

Наредни састанак представника Владе и синдиката буџетских корисника заказан је крајем јануара, а до тада ће бити направљен и план активности социјалних партнера за ову годину. Представници Владе нису стали пред камере, али су у саопштењу потврдили наводе синдикалаца.

"Представници Владе и синдиката договорили су да се до краја јануара 2017. године изврши анализа свих накнада, са посебним фокусом на накнаде за превоз, те да се ради на интензивирању активности у вези са усаглашавањем општег колективног уговора", саопштено је из Владе Српске.

Према ранијим најавама, крајем ове седмице, требало би да буду настављени разговори Владе са социјалним партнерима ради доношења Општег колективног уговора. Размимоилажења Синдиката и послодаваца и даље су о регресу, топлом оброку и прековременом раду.