latinica  ћирилица
16/01/2017 |  15:21 | Аутор: РТРС

Железњак: Поштовање српских интереса је предуслов безбједности у Eвропи

Замјеник секретара Генералног савјета "Јединствене Русије" и члан Комитета Државне думе за међународна питања Сергеј Железњак оцијенио је да је само захваљујући мирољубивости и јаким нервима које је у критичној ситуацији 14. јануара испољило руководство Србије и лично премијер Александар Вучић, није дошло до избијања новог оружаног конфликта у центру Европе.
Сергеј Железњак          (Фото:Dmitry Rozhkov / Wikipedia) -
Сергеј Железњак (Фото:Dmitry Rozhkov / Wikipedia)

Коментаришући инцидент са возом који је из Београда ишао у Косовску Митровицу и морао да се врати са границе Косова због пријетње косовских Албанаца, Железњак је рекао да суботњи инцидент потврђује да се припремају провокације усмјерене на супротстављање промјенама које ће у политици САД и НАТО-а наступити послије инаугурације новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа.

"Сада, када тим новоизабраног председника САД још није формиран и није на власти, важно је будно мотрити и пресецати дејства која подривају процесе решавања конфликата на Балкану", истакао је Железњак, преноси портал "Руска реч".

Он је оцијенио да хулитељски и демонски звуче изјаве косовских Албанаца да су "националистички и провокативни" прикази фресака српских православних светиња на Косову којима је био украшен воз.

Железњак је истакао да је ЕУ 19. априла 2013. године преузела одговорност за сарадњу Србије са косовским Албанцима, и да сада треба хитно да предузме све потребне мјере како би се обезбиједила слобода кретања и заштита права, части и достојанства Срба који живе на територији Косова и Метохије.

Коментаришући позив да се у Црној Гори организује референдум о сврсисходности њеног чланства у НАТО-у, који су 13. јануара упутили лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић, Железњак је ту иницијативу окарактерисао као "важну и благовремену одлуку, на чијој реализацији инсистира сам народ Црне Горе".

"Према томе, било би недалековидо и неразумно ако би садашња власт у земљи и међународна заједница пружиле отпор одржавању референдума и игнорисале његов резултат", истакао је он.

Говорећи о новим перспективама развоја руско-америчких односа, Железњак је рекао да да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин у свом годишњем обраћању Федералној скупштини изразио спремност за сарадњу са новом америчком администрацијом и истакао важност нормализације односа и почетка развоја билатералних односа на темељу равноправности и обостране користи.

"Председник Русије је том приликом скренуо посебну пажњу на то да сарадња Русије и САД у решавању глобалних и регионалних проблема одговара интересима целог света", додао је Железњак.

Извор: СРНА