latinica  ћирилица
16/01/2017 |  12:32 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Љубињу посветити већу пажњу (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић почео је дводневну посјету Херцеговини у оквиру које ће посјетити Љубиње, Требиње и Билећу.
Недељко Чубриловић, предсједник НСРС у посјети Љубињу - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић, предсједник НСРС у посјети ЉубињуФото: РТРС

Чубриловић је разговарао данас у Љубињу са општинским руководством о рјешавању основних инфраструктурних проблема, који прате ову општину дуги низ година, као што су путна инфраструктура, водоснабдијевање, снабдијевање струјом, које теба покренути што прије.

Приоритет је путни правац Љубиње-Столац, и стабилизовање напајања струјом, које је несигурно и долази из правца Федерације БиХ. Тема су били и развојни пројекти, који би имали подршку републичких институција и међународних инвеститора.

Чубриловић је након разговора са представницима општине изјавио да су проблеми са којима се она сусреће од раније познати, те да је данас договорен пут и начин како да се изнађу средства да би се ријешили приоритетни проблеми.

"Љубиње је рубна неразвијена општина која великим дијелом граничи са Федерацијом БиХ због чега често долази и до проблема у електроснабдијевању", истакао је Чубриловић, напомињући да није само ријеч о инфраструктурним, већ и егзистенцијалним проблемима, с обзиром да већи број фирми не ради и да нема услова за већа улагања.

Чубриловић је истакао да општина Љубиње мора имати више разумијевања од свих инстанци и институција, не само у Републици Српској, већ и међународне заједнице која је у овој локалној заједници присутна путем разних пројеката.

Он је навео да општина мора да заврши свој дио посла када је ријеч о кредитним линијама које су актуелне, напомињући да је неопходно да припреми одговарајућу документацију и економску оправданост за улагања у поједине пројекте, те изразио наду да ће начелник општине Дарко Крунић са сарадницима у наредних неколико мјесеци завршити послове који су у њиховој надлежности.

"Ја сам обећао да ћу се активно укључити да у наредних неколико мјесеци почнемо реализацију послова на рјешавању ових питања како би живот становника ове мале општине учинили лакшим", нагласио је Чубриловић.

Чубриловбић је у Љубињу посјетио и Удружење дјеце и омладине са посебним потребама "Зрачак" и уручио им симболичну новчану помоћ.

Он је изразио наду да ће ово удружење, које ради на задовољство дјеце и родитеља, имати разумијевање Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и свих других институција како би могло да и убудуће функционише.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић захвалио је предсједнику Народне скупштине Републике Српске што је показао интересовање за ову општину и исказао спремност да помогне при рјешавању приоритетних проблема.

Он је поновио да су проблеми које би требало прво рјешавати путна комуникација Љубиње-Столац, електронапајање и водоснабдијевање.

Предсједник Удружења "Зрачак" Славица Турањанин истакла је добру сарадњу са локалном заједницом, те додала да им је неопходна финансијска подршка како би обезбиједили рад са дјецом дуже од два сата дневно, колико сада раде.

"Залажемо се за један нови вид права за нашу дјецу, а то је инвалиднина јер њихови родитељи имају велике трошкове тако да је неопходан неки вид додатне помоћи", рекла је Турањанинова.

Као један од проблема она је навела категоризацију дјеце, појашњавајући да она која су категорисана до 15. године послије смрти родитеља насљеђују пензију, док она која нису немају то право.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске сутра ће разговарати са градоначелником Требиња Луком Петровићем.

Након тога је предвиђено да предсједник НСРС у Музеју Херцеговине у Требињу отвори изложбу архивских докумената "25 година Народне Скупштине Републике Српске /1991-2016/".

У Билећи ће Чубриловић часова посјетити мљекару "Пађени" и разговарати са директором Ненадом Вукојем.

Извор: РТРС, Срна