latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:16 | Аутор: РТРС

Казна за изазивање глобалне кризе - 864 милиона долара

Агенција "Мудис", коју многи сматрају одговорном за избијање велике глобалне економске кризе 2008. године, платиће за свој несавјестан рад свега 864 милиона долара.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

"Мудис" је постигао нагодбу са америчким савезним и државним властима како би се избјегао судски процес у вези са рејтингом који је та агенција држала за ризичне хипотекарне вриједности, а чији је колапс довео до глобалне финансијске кризе.

Агенција се нагодила са америчким Министарством правосуђа, 21 државом и Колумбијским дистриктом, како би се ријешила оптужби да је допринијела највећој финансијској кризи од "Велике депресије", с почетка 20. вијека.

"Мудис" се није придржавао властитих стандарда за кредитни рејтинг нити обећања о транспарентности уочи "Велике рецесије".

Сличну нагодбу највећа свјетска рејтинг агенција "Стандард/Пурс" постигла је са америчким властима 2015. године, наводе економски портали.

Друга по величини свјетска рејтинг агенција "Мудис" поручује да ће 437,5 милиона долара казне платити америчком Министарству правосуђа, а 426,3 милиона подијелиће 21 држава и Колумбијски дистрикт.

Агенција је поручила да нагодба не садржи налазе о кршењу закона, као и да је прихватила мјере за осигурање интегритета одређивања кредитних рејтинга убудуће.

Велике банке у САД продавале су годинама клијентима ризичне хипотекарне вриједности, које су након пада цијена некретнина изгубиле велики дио тих квалитета.

То је 2008. године довело до огромних губитака у америчком банкарском систему, што се проширило и на многе друге банке изван САД и гурнуло америчку економију, али и добар дио свјетске, у рецесију.

Извор: СРНА