latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:15 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Пиштољ који изгледа као мобилни телефон

Европска полиција добила је упозорење због пиштоља који ће ускоро моћи да се купи на територији САД. Ријеч је о „ајфон пиштољу“, ватреном оружју калибра 0,380 које лако може да се трансформише тако да личи на смартфон.
Пиштољ као мобилни телефон - Фото: РТС
Пиштољ као мобилни телефонФото: РТС

 Произвођач пиштоља који може „идеално да се сакрије“ је компанија из Минесоте "The Ideal Conceal". У њега стају два метка, што је сасвим довољно за самоодбрану, а прецизније коришћење обезбједиће ласерски нишан.

Дршка може да се савије тако да изгледа као мобилни телефон, што је довело до тога да врло брзо добије надимак „ајфон пиштољ“ (iPhone gun).

На тржишту ће се наћи током наредних неколико мјесеци, а очекује се да, убрзо послије тога, нелегалним токовима стигне и до Европе.

Према наводима листа Тајмс, америчка компанија је већ примила више од 12.000 поруџбина пиштоља који кошта 395 долара (око 370 евра). Иако је початак испоручивања „телефона који могу да убију“ био најављиван за прошлу годину, усљед тешкоћа у производњи први власници би требало да добију своје пиштоље током првог тромјесечја 2017. године.

Док припадници полиције ово оружје виде као још једну опасност модерног доба, из америчке компаније поручују да само одговарају на потражњу за средством за одбрану које људи могу скривено да носе готово на дневној бази.

„Од мајки које своју дјецу прате на фудбалски тренинг, до пословних људи. Овај пиштољ вам даје могућност да не будете жртва“, објашњавају у фирми "Ideal Conceal".