latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:36 | Аутор: РТРС

Кад је нос крив крајници се лакше упале

Због урођених или стечених девијација многи су подложни компликацији вирусних инфекција.

Респираторне тегобе изазване вирусима чешће се закомпликују код пацијената који имају криву носну шупљину и који пате од хроничног алергијског ринитиса и хроничног обољења крајника и ждријела.

- Готово половина пацијената који имају криву носну преграду, а које захвати неки од вируса горњих дисајних путева, оболе и од акутне упале синуса - кажу стручњаци.

 - Такође, чешће су и упале средњег ува, због лошије проходности Еустахијеве тубе која повезује шупљину бубне опне са носним спратом ждријела.

И пацијенте који болују од сезонског или цјелогодишњег алергијског ринитиса у великом броју прати погоршање основне болести због саме прехладе.

- Многе студије су показале да је постојећи алергијски ринитис праћен већим и озбиљнијим промјенама у слузници носа, синуса и средњег ува током вирусних инфекција, него што је то случај код пацијената који немају алергијска обољења - кажу стручњаци.

 - Разлог томе је што је код алергија слузница већ измијењена, отежана је дренажа секрета, а епител је погоднији за вирусну инвазију.

Исто важи и за хронично упаљену слузницу крајника и ждријела, коју најчешће узрокује пушење, алкохол и горушица.

- Код ових пацијената вирусна инфекција је често праћена појавом бактерија што захтијева примјену антибиотика и дужи период опоравка - кажу стручњаци.

Да би се стопа респираторних инфекција и компликација које их прате смањила, савјетује се сезонска вакцинација против грипа, разноврсна исхрана, бављење физичком активношћу, боравак на чистом ваздуху, престанак пушења и лијечење алергија.

Уколико су компликације узроковане кривом носном преградом и крајницима учестале савјетује се разматрање хируршког исправљања носног прегратка и уклањање крајника.

-Сматра се да око 90 одсто људи има криву носну преграду у мањој или већој мјери, од којих око трећина има проблема са пуним дисањем кроз нос. Они често или стално дишу на уста, удишући ваздух који није прочишћен, овлажен и загријан што повећава ризик од респираторне инфекције, а затим и појаву компликација.

Извор: Вечерње новости