latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:33 | Аутор: РТРС

Трамп "срушио" долар

На свјетским валутним тржиштима долар је ослабио и прошле недјеље, другу седмицу заредом, јер предсједник САД-а Доналд Трумп још није објавио своје планове.
Амерички долар (Фото: Sputnik) -
Амерички долар (Фото: Sputnik)

Евро, четврту недјељу заредом, остварио добитке у односу на америчку валуту, што је његов најдужи добитнички низ од 2014.

Курс евра према долару сада износи 1,0640 долара, што представља раст од 1,05 одсто у односу на претходни петак.

Долар је ослабио и у односу на друге водеће свјетске валуте. У односу на јапанску валуту, цијена долара је пала 2,10 одсто, на 114,50 јена.

Доларов индекс, који мери вриједност америчке у односу на шест најважнијих свјетских валута, ослабио је прошле недјеље 0,7 одсто.

Од америчких предсједничких избора, 8. новембра, вриједност долара кретала се на највишим нивоима у 14 година јер се очекивало да ће Трампова администрација убрзати раст привреде, али и инфлације у САД-у, због чега би америчка централна банка могла да убрза темпо повећања камата у наредном периоду.

Међутим, прва конференција за медије Доналда Трампа, у четвртак, је разочарала инвеститоре, јер се на конференцији није могао чути ни један одговор на стварно важна питања, па је долар посљедњих дана изгубио на замаху.

“Посљедњих дана инвеститори нису склони ризичнијим инвестицијама. Једноставно недостају информације о Трамповим плановима у вези фискалних подстицаја, пореске реформе и лабављењу регулативе“, каже Карл Шамота, директор валутног одјељења у "Cambridge Global Payments".

Подсјетимо, трговци су се надали да ће Трамп на конференцији за новинаре изнети детаље својих предизборних обећања, као што су резање пореза и велика инфраструктурна потрошња, али је он умјесто тога дао изузетно мало информација, што је пробудило неизвјесност у погледу његових аспирација да постакне раст америчке економије.

Извор: SEEBIZ