latinica  ћирилица
14/01/2017 |  21:23 | Аутор: РТРС

Нестаје ли евро?

Евро може да нестане за десет година уколико не буде значајних економских реформи, каже Еманул Макрон, популарни бивши француски министар економије.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

"Истина коју сви морају да прихвате јесте да је евро непотпуна валута и да не може да траје без великих реформи", рекао је Макрон који ће на предстојећим изборима у Француској наступити као независан кандидат.

Говорећи о фијаску јединствене европске валуте, каже да је проблем у томе што евро није успио да добије у Европи “пун међународни суверенитет и не води се правилима, која на примјер важе код долара“, каже он и додаје да је очигледна различитост држава чланица.

Према његовом мишљењу Њемачка и Француска су двије силе које су у стању да промијене ову ситуацију. Он сматра да Француска мора да реформише своје тржиште рада и образовног система како би оживјела економски раст. Када је ријеч о Њемачкој, Макрон каже да управо због мана евра, она тренутно има корист на рачун слабијих чланица.

"Недостаци евра иду на руку Њемачкој", навео је он указујући на то да ствари морају да се мијењају.

Као заговорник европских интеграција, Макрон је поменуо и недостатак повјерења између Француске и Њемачке, која како каже, кочи реформе еврозоне.

“Постоји деоодговорности који сноси Француска и уколико будем изабран преузећу ту одговорност. Вјерујем да ће и Њемачка учинити исто“, рекао је он.

Извор: Б92