latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:36 ⇒ 13/01/2017 | 07:32 | Аутор: РТРС

Сутра снијег, киша и олујни вјетар! (ВИДЕО)

Након седам дана изузетно хладног времена, сутра у Српску стиже затопљење, али краткотрајно. Промјена доноси велику количину падавина и олујни вјетар. Издат је црвени метеоаларм за Херцеговину.
Црвено упозорење за требињску, мостарску и ливањску регију (Фото: rhmzrs.com) -
Црвено упозорење за требињску, мостарску и ливањску регију (Фото: rhmzrs.com)

Стални минуси, снијег, залеђене ријеке – слика је од почетка године. Сутра, без минуса, али са обилним падавинама и олујним вјетром.

Само у осам дана, сибирска зима у БиХ угасила је шест живота. Осим температурних, обарани су и историјски рекорди у Електропривреди.

Далибор Муратовић, директор Дирекције за дистрибуцију електричне енергије ЕРС, каже да се потрошња константно повећава и да је посљедња два дана достигла историјски максимум када је Електропривреда Српске у питању. Ријеч је о дневној потрошњи од око 16.800 мегават сати.

Струја је обезбијеђена из домаћих извора, који су радили у својим горњим границама. Тако ће бити и наредних дана обећавају у Електропривреди. Најављени минуси могли би донијети и гужве у амбулантама.

Десимир Миљић, главни републички здравствени инспектор Републичке управе за инспекцијске послове, каже да с обзиром да се наредних дана очекује повећање броја обољених, да здравственим установама предлажу да саме ограниче или потпуно забране посјете на појединим одјељењима.

Док су у бијељинској Општој болници тај савјет прихватили и забранили посјете, у највећој здравственој установи у Српској кажу да за таквим мјерама још нема потребе.

Микајло Лазић, помоћник директора за медицинска питања Опште болнице Бијељина, рекао је да ће забрана посјета  допринјети бољој заштити пацијената који су на лијечењу.

Антонија Верхез, начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Бањалука, навела је да је тренутно ситуација под контролом и да појава обољења сличних грипи није изнад очекиваног.

Због опасности од грипа, у Дистрикту Брчко до 23. јануара, продужен је зимски распуст. Метеоролози упозоравају на обилне падавине.

Игор Ковачић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, каже да се очекују количину падавина веће од 60 литара по метру квадратном, могуће и више, те да је у том случају црвени метеоаларм. Када је ријеч о јачини вјетра, углавном је наранџасто упозорење, а за снијег је жути метеоаларм.

За овакво вријеме спремни си и у Републичкој управи Цивилне заштите. Жељко Стојановић, портпарол Цивилне заштите, каже да нема мјеста великој бризи, те да треба поступати дисциплиновано како би се лакше пребродио овај хладни талас.

Посебано опрезни због најављене кише која се леди при тлу и сњежних падавина требало би да буду возачи.