latinica  ћирилица
12/01/2017 |  09:25 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Дачић: Шта је за "За дом спремни" у Јасеновцу, ако није усташтво?!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић још једном грубо напала Србију, а тврдњама да у Хрватској нема усташтва и фашизма изрекла очигледну лаж.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Он је упитао како се другачије може назвати него усташтво и фашизам када се у највећем стратишту Срба, Јевреја и Рома - Јасеновцу подиже табла са усташким поздравом "За дом спремни".

"Шта је него усташтво и фашизам када се у многим градовима Хрватске дају улице Милету Будаку, Павелићевом министру, познатом по доктрини да српско питање треба решити тако да трећину побију, трећину покатоличе и трећину протерају", пита Дачић.

Он је запитао шта је и рехабилитација Алојзија Степинца, викара усташке војске, који је био на челу комисије за покатоличење Срба, шта је споменик усташком терористи Барешићу, који је убио амбасадора Роловића.

"Да се неће можда десити да у Немачкој или Аустрији и где чујете или видите нацистички поздрав или да неко у Немачкој да Герингу или Химлеру улицу? И како онда у Хрватској нема усташтва и фашизма", каже Дачић.

Он је напоменуо да се Китаровићева пита од кога се Србија брани па набавља авионе, а не пита се кога то Хрватска хоће да нападне па набавља лансирне рампе.

"Подсетићу да је Независна Држава Хрватска, нацистичка усташка творевина, окупирала део Србије до Земуна, Шапца и Новог Сада, као и целу БиХ", додао је Дачић.

Он је истакао да се у једном слаже са предсједником Хрватске – да се треба окренути будућности и зато треба дијалогом и хладном главом рјешавати питања из прошлости и тражити заједничке интересе, наводи се у саопштењу из Министарства спољних послова Србије.

"Србија је на то спремна, али није спремна да трпи увреде и понижења", поручио је Дачић.

Извор: СРНА