latinica  ћирилица
12/01/2017 |  07:59 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Поништени избори у Стоцу, нови крајем јануара или у фебруару

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине на данашњој сједници у Сарајеву донијела је одлуку о поништавању избора у Стоцу.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Избори у Стоцу су прекинути 2. октобра 2016. године, а у року од 14 дана од правоснажности одлуке ЦИК мора расписати нове изборе.

Рок за жалбе на ову одлуку је два дана.

Ранијом одлуком ЦИК-а, коју је потврдило и Апелационо вијеће Суда БиХ, с кандидатске листе за начелника овог града је избрисан кандидат Салмир Каплан.

За одлуку о поништавању избора у Стоцу гласала су четири члана комисије, док је свој глас на ову одлуку телефонским путем дао члан ЦИК-а Бранко Петрић.

Телефонским путем је гласао и Ахмет Шантић који је био против одлуке, јер сматра да је изборе требало поништити на свим изборним мјестима у том граду, укључујући и оне мобилних тимова.

Избори у Стоцу поништени су на 20 редовних бирачких мјеста у том граду и три мобилна тима. За поновне изборе у Стоцу потребно је близу 19.000 КМ и ЦИК ће ова средства тражити из буџетске резерве институција БиХ за ову годину.

Поновни избори у општини Столац морају бити одржани крајем јануара или у првој седмици фебруара, што би се, према динамици очекивања одлука које слиједе и одлука виших инстанци, могло испоштвоати, изјавила је предсједник Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић.

Извор: Кликс