latinica  ћирилица
11/01/2017 |  17:17 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Додик-Лонгин: СПЦ најважнији елемент српског националног идентитета (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да се Српска православна црква широм свијета показала као најважнији елемент српског националног идентитета.
Додик и Лонгин - Фото: РТРС
Додик и ЛонгинФото: РТРС

Након састанка са епископом новограчаничким и средњезападно-америчким Лонгином, Додик је захвалио СПЦ и српској заједници у САД на залагању у очувању српског идентитета.

Посебну захвалност изразио је према Академији "Свети Сава" из Чикага и Православној школи "Свети Сава" из Милвокија, које је поводом Дана Републике одликовао Орденом Његоша првог реда за посебан допринос у развоју духовне и хуманитарне сарадње између српског и америчког народа, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске.

- Знамо колико напора наши људи у САД улажу да очувају наш идентитет. Имамо добар контакт са нашом заједницом у САД - рекао је Додик.

Он је подсјетио да се у то увјерила и премијер Српске Жељка Цвијановић приликом недавне посјете САД.

Предсједник Српске Милорад Додик и владика Лонгин

Епископ новограчанички и средњезападно-амерички захвалио је на одликовањима и поручио да је обавеза за српски народ у САД да се не отуђи и не заборави своје коријене.

Он је изразио наду да ће контакти српских заједница у Српској и САД бити још интензивнији.

- Не само да подржавамо српски народ овдје и Републику Српску, молимо се и Богу за мир, за просперитет и добро свих људи који овдје живе - рекао је владика Лонгин и честитао Републици Српској 25. рођендан.

Он је рекао да се у Академији "Свети Сава" и Православној школи "Свети Сава" настава одржава према државном програму, али и предаје на српском језику, као и вјеронаука.

- То је, можда, нешто најзначајније што наша црква тамо ради, поред богослужења. Пратимо шта се овдје дешава и проживљавамо са вама лоше вијести или непријатна дешавања, али се радујемо вашим успјесима - истакао је владика Лонгин.

Он је нагласио да се српски народ у САД радује када представници Републике Српске посјете САД или када на вијестима чују да бране српски народ и боре се за боље сутра.