latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Препоруке Министарства здравља и социјалне заштите Српске поводом ниских температура

Обзиром на изразито ниске температуре Министарство здравља и социјалне заштите упозорава грађане Републике Српске да у наредном периоду, што мање времена проводе на отвореноми да се придржавају упустава и препорука доктора медицине.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Ниске температуре могу утицати на већину популације, те се препоручује, колико год је могуће, боравак у провјетреним и потом загријаним просторијама, као и повећан унос топлих напитака. Ово се посебно односи на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе,дјецу и труднице као и старије особе, које се теже прилагођавају на промјену температуре, а посебно у раним јутарњим и ноћним часовима, наводи се у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Уколико постоји потреба за излазак ван куће, препоручује се максимална заштита од хладноће у виду више слојева одјеће која задржава топлоту и штити од вјетра и влаге, са нагласком на заштиту главе, носа, шака и стопала. Грађанима се препоручује да се, без велике потребе, не крећу по залеђеним површинама, како би се избјегле повреде узроковане падовима. Приликом изласка, уколико је могуће, користити адекватну обућу са храпавим ђоном како би се смањила опасност од клизања и пада на поледици или снијегу.

У случају јачег потхлађивања, односно појаве симптома попут трњења, губитка осјећаја, уз изразито блиједу или црвену кожу прстију, обавезно се обратити свом доктору породичне медицине.

Министарство здравља и социјалне заштите посебно упозорава родитеље да, у овом периоду, заштите своју дјецу, да их адекватно обуку, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од ниских температура.