latinica  ћирилица
09/01/2017 |  17:37 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

"Човјек-дрво" излијечен послије 16 операција!

Бангладешанин који је доспио на насловне стране новина због изузетно ријетког генетског кожног поремећаја оперисан је 16 пута. Доктори, коначно, сматрају да су га излијечили.
Човјек - дрво - Фото: Screenshot/YouTube
Човјек - дрвоФото: Screenshot/YouTube

Абул Баџандар је назван “човјеком-дрветом“ због великих дрвенастих израслина на његовој кожи, узрокованих изузетно ријетким насљедним генетским поремећајем Epidermodysplasia verruciformis, , такође познатим и као Левандовски-Луц дисплазија.

Доктори су у Медицинском центру у Даки почели са третманима и операцијама прије годину дана, а досад су одстранили пет килограма израслина са његове коже.

Уколико израслине не почну поново да избијају, Баџандар ће бити први забиљежни случај излијечења овог ријетког обољења.

“Нисам мислио да ћу икада више моћи да држим своју дјецу у рукама. Сада се осјећам много боље. Могу да држим своју кћерку у крилу и да се играм са њом. Не могу да дочекам да се вратим кући“, каже Баџандар.

Докторка пластичне хирургије Саманта Лал Сен описала је Баџандаров опоравак као “невјероватну прекретницу у историји медицинске науке“, додајући да су се његове шаке и стопала скоро потпуно опоравили.

“Оперисали смо га 16 пута. Шаке и стопала су сада скоро потпуно у реду. Отпустићемо га у наредних 30 дана, али ће бити подвгрнут захватима још неколико пута, да бисмо му усавршили облик шака“, истакла је Лал Сен.

Извор: РТС