latinica  ћирилица
09/01/2017 |  16:50 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

У Србији од инфлуенце обољело 100.000, антибиотици не помажу

Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" у Београду од 3. октобра прошле до 8. јануара ове године, пријављено је 96.734 обољелих од обољења сличних грипу.
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

То представља повећање у односу на исти период прошле сезоне.

До сад су потврђена два типа вируса инфуленце А (Х3) и инфуленца тип Б, а међу лабораторијски потврђеним случајевима најчешће је заступљен подтип вируса грипа А (Х3), наводи Институт, и додаје, да је број новообољелих у порасту.

Од 2. јануара до 8. јануара, Институту је пријављено је 26.275 случајева обољења сличних грипу, а у односу на претходну извјештајну недјељу, број обољелих од обољења сличних грипу је 1,3 пута већи.

Највише обољелих је регистровано код дјеце узраста до четири године, а потом и код оних који имају од пет до 14 година.

Институт за јавно здравље Војводине пријавио је пет смртних исхода који се могу довести у везу са обољевањем од грипа.

Умрли су били хронични болесници и претходно нису били вакцинисани против грипа.

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мјере превенције, избјегавање блиских контаката са обољелим особама, редовно прање руку и избјегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, хигијена дисајних путева ...

Уколико особа има благи облик болести препоручује се изолација и њега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање контаката.

Симптоматска терапија подразумијева мировање, надокнаду течности, употребу лијекова за снижење повишене тјелесне температуре, а употреба антивирусних лијекова спроводи се само по препоруци љекара.

Антибиотици нису дјелотворни у лијечењу ове болести, подсјећају из Инситута.

Извор: Б92