latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:31 ⇒ 10/01/2017 | 12:32 | Аутор: РТРС

Пријем поводом Дана Републике: "Данас морамо да кажемо шта су наши национални циљеви" (ВИДЕО, ФОТО)

У Административном центру Владе Републике Српске у току је свечани пријем поводом Дана Републике, који организује предсједник Републике Милорад Додик.
Жељка Цвијановић, Недељко Чубриловић, Томислав Николић, Милорад Додик - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, Недељко Чубриловић, Томислав Николић, Милорад ДодикФото: РТРС

Патријарх српски Иринеј каже да данас сви Срби овај дан доживљавају као свој дан.

"Данас је дан кад Република Српска слави свој рођендан, 25 година на радост свих нас, рекао је патријарх Иринеј на свечаном пријему.

Патријарх српски господин Иринеј

Патријарх је изјавио да је Република Српска створена да би сачувала опстанак српског народа на овим просторима.

"Република Српска је настала јединственом жељом народа", каже патријарх Иринеј и изразио да су велика страдања иза нас.

"Српска смета онима који не воле српски народ", рекао је патријарх Иринеј и честитао Дан Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска слави данас свој рођендан.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

"Поносан сам на чињеницу да припадам народу који није одустао и кад се страдавало", изјавио је Додик.

Он је додао да је било логично да се формира држава која је знак слободе, да не би српски народ доживио пакао из времена Јасеновца и других страдалничких мјеста.

"Зато је Република Српска, као држава, синоним за слободу. Ту слободу нисмо никада хтјели да узмемо само за себе. Српски народ и његова историја је пуна примјера када су српске јединице широм овог простора доносиле слободу и другим народима вјерујући, сада знамо - наивно, да би с тим другим народима заједно у миру могли да будемо јачи и да боље живимо", рекао је Додик.

Поздрављајући присутне званице, он је рекао да Српска не ради никоме из ината.

"Желим да сви овдје живимо у миру. Сви смо овдје да би показали да смо јединствени. Јединствено смо окупљени око идеје која се зове Република Српска. Срби на овом простору знају да немају слободу, ако немају државу", поручио је Додик.

Додао је да данас морамо да кажемо шта су наши национални циљеви и поновио је да они нису уперени ни против кога.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је обиљежавање и прослављање 9. јануара - Дана Републике изузетно важно јер је то датум када је настала Република Српска.

"Рођендан је један и сматрам да грађани и њене институције имају свако право да управо на овакав начин, свечано и са пуно званица и догађаја, пуно порука мира и љубави обиљеже тај дан", поручила је премијер Српске након пријема поводом Дана Републике у Бањалуци.

Она сматра да је ово велики дан што су препознали и грађани широм Републике Српске.

"Имали смо прилике да видимо неке нове садржаје у обиљежавању Дана Републике, и тога ће бити све више наредних година. Важно је да су институције, све заједно са грађанима, жељеле да пошаљу ту поруку и мира и сарадње и свега онога што желимо Републици Српској, али и онима у окружењу", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући чињеницу да су, иако је Дан Републике секуларни празник, званичници Српске јутрос присуствовали литургији коју је служио Његова светост партријарх српски Иринеј, Цвијановићева је рекла да свако по слободној вољи може да иде у Цркву и да обиљежава Дан Републике.

"На тај начин су то препознали и политичари и високи функционери Републике Српске и наши грађани. Дан Републике јесте установљен као секуларни празник, али право да га обиљежите на тај начин, не може бити никоме одузет", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Република Српска обиљежавањем 9. јануара на достојанствен начин, жели да пошаље поруке љубави према свима и да позове на мир и толеранцију у БиХ и окружењу. Он је након пријема поводом 9. јануара – Дана Републике рекао да Српска жели да буде функционалан дио БиХ и да допринесе да та земља, такође, постане функционална и као таква иде ка европским интеграцијама.

"Ово је прилика да покажемо колико цијенимо наше жртве за Републику Српску, да покажемо љубав према свему што је важно за наше грађане, грађане Републике Српске и БиХ", рекао је Чубриловић.

Чубриловић је закључио да су овакви скупови добра прилика да се покаже којим путем иде Република Српска.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да није постојала дилема да ли ће да дође, те да је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић умислио да је представник свих грађана у БиХ.

"Треба пронаћи оно што нас спаја, а не раздваја. Српска је рекла на референдуму да хоће да слави свој дан", рекао је предсједник Србије.

Он је додао да је Српска данас мултиетничка држава. "Ово је велики дан за све нас и показује нашу вољу и одлучност, поручио је предсједник Србије.

Он је закључио да су Срби с обе стране Дрине један народ и да се тако осјећају и тако живе.

Принц Александар Карађорђевић рекао је да је данас велики дан за Републику Српску јер обиљежава 25 година постојања, изражавајући наду да ће у наредном периоду српски народ имати мир и просперитет.

Принц Александар је честитао предсједнику Српске Милораду Додику, Влади Републике Српске, опозицији и свим грађанима Дан Републике Српске.

Он је напоменуо да је српски народ тешко живио, те изразио наду да слиједи бољи живот за све.

"Надам се да ћете имати мир и просперитет, те да ће доћи многи инвеститори како би се почело нормално живјети на овим просторима", рекао је Карађорђевић новинарима након пријема поводом Дана Републике у Администартивном центру Владе Републике Српске.

 
Вук Јеремић

Бивши министар иностраних послова Србије Вук Јеремић рекао је да је данас велики свечани дан за Српску и за наш цијели народ.

"Почаствован сам што сам овдје. Специјални односи Србије и Републике Српске су један од темеља Дејтона", изјавио је Јеремић за РТРС и додао: "Брзе промјене се дешавају у свијету. 2016 година је била година промјена, не мислим да ће ова бити мирнија. Зато требамо бити мудри да остваримо своје интересе".

Предсједник Скупштине општине Грачаница Владета Костић честитао је свим грађанима и руководству Српске.

"Жеља Срба са Косова је да Република Српска буде из дана у дан јача и снажнија", каже Костић.

Он је додао да је Српска добар примјер како неко ради ако жели да се заштити.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да сви у БиХ треба да схвате да је Дан Републике Српске њеном народу битан и изразио задовољство начином како је прошло обиљежавање Дана Републике. Он је након пријема поводом Дана Републике у Администартивном центру Владе Републике Српске рекао новинарима да су они који су оспоравали Дан Републике Српске направили себи контрауслугу.

"Нас су `натјерали` да дамо још већи значај данашњем дану", рекао је Иванић.

Он је оцијенио да БиХ није јача послије овога, него да је напротив и слабија, те само када народ схвати да једни друге треба да толеришу, умјесто да намећу своју вољу, биће колико толико стабилности и мира.