latinica  ћирилица
09/01/2017 |  09:27 | Аутор: РТРС

Чаша вина за боље варење

У малим дозама, вино је не само незаобилазни "пратилац" гурманских залогаја, него и изузетно љековит напитак.
Вино - Фото: ТАНЈУГ
ВиноФото: ТАНЈУГ

Помијешано са водом, Хипократ га је препоручивао као лијек против главобоље, сметњи при варењу или код едема, а Луј Пастер је први званично потврдио да је вино "најздравије и најхигијенскије пиће".

Шта то ово "божанско пиће" чини тако посебним? Анализе показују да се тајна његовог љековитог дејства крије у салицилној киселини која разграђује масноћу, снижава ниво холестерола у крви и спречава зачепљавање артерија. У једном литру вина налази се двоструко већа количина овог састојка него у дневној дози аспирина, коју љекари препоручују као превентиву за кардиоваскуларна обољења.

Вино дјелује опуштајуће на људски организам јер посједује завидне количине калцијума и магнезијума, док витамини Б и Ц представљају веома важан антистресни фактор. Зато, није ни чудо да умјерена количина вина дјелује попут еликсира у тешким, непетим ситуацијама. Нарочито ако се због хроничног стреса појаве несаница, замор, исцрпљеност, нервоза и раздражљивост, а понекад и депресија.

Међутим, да би вино имало антистресно дејство, треба водити рачуна да се једино редовним умјереним уживањем вина могу задовољити дневне потребе у антистресној одбрани организма.

Извор: Вечерње новости