latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:51 | Аутор: РТРС

Хуакси: Најбогатије село у Кини из којег је забрањено отићи (ВИДЕО)

Небодер од 72 спрата, хеликоптер такси, тематски парк и редови луксузних вила - екстравагантније село од Хуаксија смјештеног у кинеској провинцији Јиангсу сигурно не постоји. Висок животни стандард одваја ово мјесто од остатка Кине, међутим, нејасан је начин на који је богатство стечено и како се троши.
Хуакси, најбогатије село у Кини (Фото: ЕPA) -
Хуакси, најбогатије село у Кини (Фото: ЕPA)

Хуакси се налази у провинцији Јиангс, а на улазу у село постављен је знак на којем пише "Прво село под небом". Познато је по обилним пољопривредним ресурсима и прекрасним крајолицима.

Прије тридесет година Хуакси је било сиромашно и запуштено попут многих других кинеских села, а у њему је живјело око 600 становника.

Ву Ренабо, некадашњи секретар Комунистичке партије, направио је план обогаћивања и основао преко 12 фирми и за пола вијека је сиромашно село претворио у богату регију.

Хуакси данас има око 2.000 регистрованих становника. Сви живе у идентичним вилама и имају више од 143.000 долара у банци.

Медији су интересовање за ово село показали 2003. године када је објављено да је годишњи економски приход Хуаксија 14.4 милијарде долара. Годину дана касније Хуакси је објавио да је просјечна годишња плата његових становника 17.717 долара што је 40 пута више него просјечни приход у другим кинеским покрајинама.

Да би показао своју економску моћ град је 2011. године изградио небодер Хангиг вриједан 430 милиона долара. Зграда је висока 328 метара.

Село има и транспортно предузеће, а за превоз својих становника користи хеликоптер. Оператер ваздухопловне компаније Тонгyонг рекао је да сви становници овог села у околним градовима могу бити за мање од 10 минута.

Град је такође направио тематски парк у којем се налазе реплике импресивних споменика попут Кинеског зида.

Сваки од 2.000. становника овог села има више од 143.000 долара у банци, а свака породица добије аутомобил и вилу када се досели у Хуаxи.

Ипак, неки говоре како живот у овом селу и није тако бајан као што изгледа. Становници Хуаксија морају радити седам дана у седмици, најчешће у индустријском сектору. Становницима је забрањено комуницирати с медијима и не могу напустити село, јер ако то ураде губе сво богатство.

Коцкање и дрога у Хуаксију су строго забрањени, а клубови и барови не постоје.

Извор: Кликс