latinica  ћирилица
04/01/2017 |  17:52 | Аутор: РТРС

Ово су шест врста хране и пића које погоршавају прехладу

Сви знају како се, када смо болесни, од топлог чаја или супе осјећамо пуно боље. Али постоје одређене намирнице који нису савезници у борби против прехладе већ могу додатнода појачају симптоме.

1. Куповни воћни сокови

Исцјеђени воћни сокови препуни су витамина и минерала који је болесном тијелу пријеко потребан, но то не вриједи и за куповне сокове. Наиме такви напици у себи садрже велике количине шећера који се вежу за крвне станице и "краду" витамине из тијела те самим тиме ослабљују имунитет.

2. Пржена храна

Пржена храна није здрава ни када смо здрави, а замислите само колико је онда штетна за тијело ослабљено вирусом. Она је препуна засићених масних киселина које се тешко варе, па могу значајно да поремете пробавни систем организма, који током болести ионако не ради пуном снагом.

3. Кафа

Када смо болесни требало би да појачамо унос течности. Кафа, односно кофеин као главни састојак омиљеног црног напитка дјелује као врло снажан диуретик, што може да изазове дехидрацију већ ослабљеног организма.

4. Киселе намирнице

Киселе намирнице могу да иритирају већ болешћу оштећену слузницу, што може додатно да појача симптоме болести. У ту групу спадају укисељено поврће, цитруси, посебно наранџа и парадајз у свим облицима. Цитрусе радије исцједите и промјешајте с топлим напитком и медом.

5. Алкохол

Баш попут кафе, алкохол "тјера" течност из тијела и самим тим може да узрокује дехидрацију, а мијешање алкохола и неких лијекова може да смањи њихово дјеловање. Иако истраживања потврђују како чаша вина уз оброк јача имунитет, када сте болесни, такву навику избаците и замијените је чашом природног сока или чаја.

6. Млечни производи

Иако млијечни производи садрже протеине и витамин Д који помаже у јачању организма, исто тако појачавају излучивање природне слузи у организму што може додатно да појача кашаљ.

Извор: Б92