latinica  ћирилица
22/12/2016 |  11:11 ⇒ 11:44 | Аутор: РТРС

Ко су највећи лажови на свијету?

Од правца погледа до пружања много више детаља него што је потребно - сви мислимо да умијемо да препознамо лажова.
Ко су највећи лажови на свијету - Фото: B92
Ко су највећи лажови на свијетуФото: B92

Наводно 60 одсто људи ће слагати једном током десетоминутног разговора, тако да су велике шансе да гомила ствари не стиже баш истинито до тебе.

Али једна група професора са Универзитета Картин ријешила је да почне да копа још дубље у умјетност профилисања лажова утврдивши формулу мреже којом би требало да можемо да раздвојимо најискреније појединце и оне који су склони извртању истине.

Њхово истраживање, објављено недавно у Журналу за пословна истраживања, дефинише "велике" лажове као људе који изговоре 12 или више значајних неистина годишње.

Такође су утврдили да 13 одсто људи говори 58 одсто од укупних лажи - једноставније, то је десет одсто становништва које изговори више од половине свих изговорених лажи.

Двије кључне групе "великих лажова" настале су из резултата њихове анализе 3,349 испитаника који су записивали податке из "свих већих етничких, економских и географских региона" Сједињених Америчких Држава.

У првој групи су самци, ниже образовани, асоцијални, мушкарци без дјеце који изнајмљују станове.

Другу групу чине жене: удате, младе, богате, недруштвене и власнице стана или куће.

Жене старије од 70 година говоре најмање лажи, показују резултати истраживања.

Арч Вудсајд, вођа истраживања, сматра да је разлог "жеља да се буде од помоћи чак и ако истина боли."

Наравно, ништа од овог не значи да би испуњавање свих ових описа значило да јесте или нисте лажов.

"Не постоји родна предност у препознавању лажова", признаје Вудсајд, "али се род јавља као фактор специфичних конфигурација које указују да је неко велики лажов, а неке од њих су јединствене за жене, а друге за мушкарце."

Да би открили превару, Вудсајд препоручује вријеме, изнад свега. "Упоредите оно што раде са оним што кажу да раде", каже он за Броадлy. "Јер, људи највише лажу себе саме."

"Ако тражите истину, разговарајте са људима старијим од седамдесет година", додаје он, позивајући се на додатне налазе да ће вам пет од шест старијих "рећи истину."

И на крају, закључује да "ми сами себе не знамо довољно добро, иако већина мисли да није тако. А то мишљење би могла да буде највећа лаж од свих."

Извор: Б92