latinica  ћирилица
20/12/2016 |  19:18 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Тест крви предвидјеће опасност од срчаног удара 15 година раније

Обични тест крви може идентификовати код пацијента ризик од срчаног удара 15 година унапријед, открили су британски научници.

Тест који кошта шест еура, а резултат се добије за 30 минута, моћи ће помоћи љекарима да уоче пацијенте којима ће помоћи лијекови или промјена животног стила да сачувају живот.

Према подацима Свјетске здравствене организације, 17,3 милиона особа годишње умре од посљедица срчаног удара. Многе од ових смрти узроковане су животним стилом пацијента, међу којима је испијање алкохола, пушење, дијете и вјежбе. Пацијенти обично не реагују док не осјете знакове упозорења.

Када је срчани мишић оштећен испушта протеин звани тропинон у крвоток. Тест крви се већ користи у болницама за брзо дијагностицирање да ли је неко доживио срчани удар. Али нова студија која је проведена на универзитетима у Единбургу и Глазгову, сугеришу да се тропонин тест може користити за детектовање раних знакова прије него неко доживи срчани удар и оболи од неких срчаних обољења.

Тим који је радио истраживање истиче да је потребно урадити још неколико тестова како би се овај начин тестирања увео у регуларну праксу и помогло превенцији срчаних обољења.

Извор: Кликс