latinica  ћирилица
20/12/2016 |  18:05 | Аутор: РТРС

Да ли мушкарце грипа погађа јаче од жена?

Многе жене су примјетиле како иста прехлада или грипа, коју оне редовно преходају, њихове партнере баца у кревет уз драматичне симптоме. Жена чисти, спрема и кува, а мушкарац лежи у кревету и понаша се као на самрти.
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

Ради се о непресушном извору шала на рачун мушкости, али све више истраживања указује да за такво понашање постоји биолошки разлог.

Мушкарце, наиме, многи вируси погађају много жешће него жене. Према новом истраживању објављеном у часопису "Nature Communicatons", постоји еволуцијски притисак који тјера вирусе да узрокују слабије симптоме код жена.

Према новој теорији, вирус ће више профитирати ако зарази жену, али јој не нашкоди, јер она има више могућности за пренијети заразу даље, с мајке на дијете. Код мушкараца то није случај, па вируси на мушкарце ударају "без кочница".

Ради се о појави која је већ темељно документована. На примјер, мушкарци заражени ХПВ-ом пет пута ће чешће развити рак од жена.

Уз помоћ матемачтичких модела, научници су открили како вируси уистину слабије нападају жене ако се ради о болести коју је могуће пренијети на дијете.

"Преживљавање најспособнијих није ограничено само на људе и животиње", рекао је др. Франциско Убеда, аутор истраживања.

"Врло је могуће да се ово понашање вируса везано уз пол пацијента догађа и с многим другим патогенима који узрокују болести. Ради се о изврсном примјеру што еволуционарна анализа може учинити за медицину", рекао је Убеда.

Извор: Независне новине