latinica  ћирилица
19/12/2016 |  12:45 | Аутор: РТРС

Усне откривају какво вам је здравље

Источњачка народна медицина има веома занимљиво тумачење здравственог стања према боји ваших усана. Погледајте се у огледало и сазнајте шта вам организам поручује.
Усне (фото:  Thinkstock) -
Усне (фото: Thinkstock)

Усне природно треба да буду розе до тамнорозе боје, а све друге нијансе говоре о неким тегобама у тијелу. Ево и којим.

1. Блиједорозе

Ако су усне блиједе, скоро боје коже, то је знак малокрвности. Вашем организму фале црвена крвна зрнаца и хемоглобин, па би требало да једете храну богату гвожђем, попут броколија.

2. Јарко црвене

Ако усне имају много јачу црвену нијансу него што би требало, то значи да се организам прегријава и да јетра ради прековремено. Јетра је "тихи орган" који се "не жали", па не чекајте да заболи, већ предузмите нешто.

3. Љубичастозелене

Није неуобичајено да и код здраве особе усне повремено буду ове боје током зимских дана, али ако константно тако изгледају, онда то указује на проблеме са срцем и плућима, па је најбоље обратити се љекару и преконтролисати те органе.

4. Тамнољубичасте

Кад су усне овакве боје, то значи да нешто није у реду са органима за варење, па се савјетује да престанете с брзом храном и једете свјеже намирнице богате влакнима.

5. Тамнољубичасте ивице

Ако су само ивице усана ове боје, то значи да у вашем организму постоји неравнотежа јина и јанга, па се може десити да вам је час хладно час вруће. У том случају се добро одморите, добро једите, али немојте јести јаку храну.

Извор: Б92