latinica  ћирилица
18/12/2016 |  16:28 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Кинески царски печат продат за 22 милиона евра

Кинески царски печат из епохе Ћјанлун (1736-1798 ) продат је за рекордну аукцијску суму! Купио га је неименовани кинески колекционар за 22 милиона евра.
Кинески печат - Фото: AFP
Кинески печатФото: AFP

Кинески царски печат из епохе Ћјанлун (1736-1798 ) продат је за рекордну аукцијску суму! Купио га је неименовани кинески колекционар за 22 милиона евра... Та продајна цијена је двадесет пута већа од почетне цијене на аукцији у Паризу, потврђено је из аукцијске куће “Друо“.

Вриједност печата је била процјењена на између 800.000 и милион евра. Направљен је од беж и црвеног стеатита, једног од најдрагоцјенијих материјала за печате тадашњег времена, из југоисточне провинције Фуџијан.

Иначе, то је рекордан износ за који је један печат продат на аукцији, а ранији рекорд је износио 13.840.000 евра. У аукцијској сали и преко телефона више људи се надметало за куповину тог печата, украшеног стилизованим змајевима, симболом царске власти.

Према оцјени стручњака са аукције, цар Ћјанлун је познат по томе што је имао велики број царских печата, изузетне израде. Цар је велику пажњу придавао умјетности и култури и наредио је да му се изради више од 1.800 царских печата. Тако је од 1.800 печата, приближно 700 њих нестало, а око 1.000 их је сачувано у музеју Забрањеног града у Пекингу.

Данас сваки од тих кинеских царских печата вриједи право мало богатство, па не чуди да су предмет трагања многих колекционара широм свијета. Печат је крајем 19. вијека купио млади француски колекционар, љекар који је радио у морнарици и који је више пута боравио у Кини. Предмет је од тада у истој породици.

Извор: Вечерње новости