latinica  ћирилица
17/12/2016 |  15:25 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Милићи: Отворен специјалистички центар

Радници компаније "Боксит" из Милића обиљежили су данас крсну славу и Дан рудара Републике Српске - Свету Великомученицу Варвару, а тим поводом отворен је здравствени специјалистички центар и обновљени градски мост, који ће сада носити назив по Светој Варвари.
Отворен специјалистички центар у Милићима - Фото: СРНА
Отворен специјалистички центар у МилићимаФото: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је новинарима да је захвалан "Бокситу" јер се опредијелио да на овај начин пружи бољу и квалитетнију здравствену заштиту својим радницима, али и грађанима.

"Специјалистички центар добро је опремљен и надам се да ће у наредном периоду, не само да уштеди средства здравственом систему Српске јер осигураници неће имати потребу да иду ње, него ће, како вријеме буде пролазило, едуковати и наше љекаре", каже Богданић.

Он је додао да ће Центар имати третман као и друге здравствене установе у Републици Српској.

Предсједник компаније "Боксит" Рајко Дукић рекао је да је оба пројекта, укупне вриједности 590.000 КМ, финансирало ово предузеће, а да су грађевинци компаније били и извођачи радова.

Дукић је истакао да је прва амбуланта у Милићима отворена 1960. године, али да је развој индустрије на овом подручју, а посебно јачање рударске производње, наметнуло потребу да здравствена заштита буде подигнута на виши ниво.

"Специјалистички центар који смо данас отворили смјештен је на 300 метара квадратних, савремено је изграђен и врхунски опремљен. У њему ће радити најеминентнији стручњаци из области медицине, са београдских клиника и установа, али и доктори из регије. Центар ће радити сваког дана и пружати услуге запосленима у компанији, као и грађанима Милића и регије", нагласио је Дукић.

Центар ће функционисати као Пословна јединица компаније "Боксит" и пружаће услуге из области васкуларне хурургије, интерне медицине и кардиологије, ендокринологије, гастроентерологије, урологије, гинекологије, радиологије, дерматологије, пулмологије, оториноларингологије, неурологије, офталмологије и медицине рада, а посједује и властиту лабораторију.

Обновљени мост Свете Варваре у центру Милића свечано су отворили начелник ове општине Момир Лазаревић и министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Неђо Трнинић.

Трнинић је навео да је задовољан што постоје друштвено одговорне фирме попут компаније "Боксит", које су спремне да дио свог профита уложе у овакве пројекте.

"То је због тога што је на челу `Боксита` човјек који има визују и енергију. Изузетно сам задовољан што постоје овакви пројекти и надам се да ћемо на љето имати прилику да комплетирамо пројекат отварањем кружног тока, који би требало да буде изграђен недалеко одавде", каже Трнинић.

Пројектовање и реконструкцију моста обавила је компанија "Боксит". Мост је дугачак 38 метара, коловозна трака са досадашњих пет проширена је на 6,10 метара, а постоје и двије пјешачке стазе широке по 2,5 метара.