latinica  ћирилица
16/12/2016 |  13:35 | Аутор: РТРС

Највећи хотел на свијету се отвара у Сјеверној Кореји

Градња овог хотела почела је 1987. године, а све је требало да се заврши само двије године касније. Тадашњи предсједник Ким ил-Сунг желио је да стави фокус на развој туризма... Познати сјевернокорејски хотел Рјугјонг ових дана би напокон требало да отвори врата гостима.
Највећи хотел на свијету у Пјонгјангу (Фото: Alamy) -
Највећи хотел на свијету у Пјонгјангу (Фото: Alamy)

Огромна зграда пирамидалног облика има 105 спратова и чак 3.000 соба. Висока је 330 метара и један је од симбола Пјонгјанга.

Службено је то највећи хотел на свијету вриједан 400 милиона долара. Није све ишло по плану, а радови су обустављени 1992. када се, због распада Совјетског савеза, Сјеверна Кореја нашла у тешким финансијским проблемима.

Недостатак новца и опреме довео је до одустајања од пројекта, а све су додатно поткопали и европски инспектори који су закључили да је због лоших и јефтиних материја те искривљеног лифта зграда врло несигурна.

Прича се с мртве тачке покренула 2008. када је изграду преузео египатски телекомуникациони гигант Ораском. Обновили су је, а власти су отварање хотела најавиле 2012. године.

У оно вријеме, хотел је проглашен најгором грађевином у историји човјечанства и дат му је надимак ‘Хотел судњег дана’. Сада се, након низа година, у 330 метара високом хотелу коначно виде свјетла. Додуше, ради се само о два спрата, али и то је нешто.

Иако се најављује отварање соба, ресторани, коцкарнице и ноћни клубови који би требало да буду у хотелу, за сада ће остати на чекању.