latinica  ћирилица
14/12/2016 |  12:21 | Аутор: РТРС

До добре форме за 10 минута вјежбања

Физичка активност доприноси бољем прилагођавању на промјене времена. Десет минута свакодневног вјежбања може да буде подједнако ефикасно као да се тренира три пута недјељно по пола сата.
Вјежбање (Фото: menshealth.com) -
Вјежбање (Фото: menshealth.com)

Оно што је битно јесте континуитет, јер временом вјежбање постаје не само навика, већ и потреба. Поједини психолози истичу да уколико некој активности посветимо 21 дан у континуитету, она ће дефинитивно постати свакодневна. То важи и за вјежбање. Први резултат непрекидне десетоминутне физичке активности је осјећај да имамо много више енергије, а временом се ефекти виде и на тијелу.

Наравно, 10 минута није довољно да се раде вјежбе за све групе мишића. Зато би сваки тренинг требало да буде усмјерен на различите дијелове тела - руке, ноге, трбушњаке, бутине, глутеус.

Без обзира на то што кратко траје, сваки тренинг би требало да започне са неколико ротација главе, руку, струка, кукова.

Да би се обезбиједила динамика, односно повећао напор сваких мјесец дана потребно је мијењати програм вјежби.

Препорука је и да се два дана у недјељи паузира. Да би се постигао што бољи ефекат савјет је да се вјежба испред огледала.

Дисање такође не би требало да се занемари. Зато би прије почетка тренинга требало провјетрити просторију, или ако вријеме то дозвољава оставити прозор отворен.

Десетоминутни тренинг осим што подиже енергију и временом затеже мишиће, значајан је и због тога што помаже организму да се боље прилагоди на промјенљиве климатске услове, повећава капацитет срца и плућа, убрзава циркулацију и смањује ефекат стреса.

Извор: Вечерње новости