latinica  ћирилица
14/12/2016 |  12:08 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Три проблема које узрокују крајници

Крајници су дио лимфног система и помажу тијелу у одбрани против инфекција. Крајници су прва линија одбране од микроорганизама присутних у ваздуху и других штетних материја, али понекад и ове лоптице, смјештене у грлу, могу да се упале и узрокују здравствене проблеме, а ова три су најчешћа.
Грло, крајници-илустрација (Фото: Thinkstock) -
Грло, крајници-илустрација (Фото: Thinkstock)

1. Лош задах

Према подацима америчког Националног института за здравље, половина свјетске популације пати од лошег задаха. Деведесет одсто случајева узроковано је проблемима у самој усној шупљини, попут лоше оралне хигијене или протока носног секрета, али лош задах може бити и посљедица накупљених каменаца на крајницима који се стварају када се ти кластери у крајницима претворе у калцијум.

Крајници су пуни углова и пукотина у којим се скупљају бактерије, мртве ћелије и слуз. Из тих твари затим настају бијеле формације смјештене у џепићима крајника. Те наслаге често садрже сумпор који узрокује лош задах. Рјешење? Добра орална хигијена попут четкања зуби двапут дневно и гргљање антисептиком може да помогне у уклањању накупљених наслага.

2. Болно гутање

У већини случајева каменци на крајницима су мали и не узрокују никакав осјећај нелагоде. Међутим, ако су каменци већи то може да учини гутање болним. Ако су каменци тврди попут камење, особа може да има осјећај страног премета у тијелу и осјећај нелагоде у грлу. Када гута, особа може имати осјећај као да у грлу има иглу.

Осјећате ли бол при гутању, а нисте алергични и немате неки вирус попут стрептокока, кривац за бол можда су велики каменци на крајницима. Каменце можете да пробате да отјерате редовним гргљањем слане воде или чак кашљањем. Међутим, ако је ријеч о већим каменцима вјероватно би требало да се консултујете с оториноларингологом о ласерском уклањању каменца.

3. Хркање

Повећани крајници могу бити узрок хркања. То се догађа јер, повећаних крајника, ваздух не може нормално да протиче кроз дисајне путеве. Хркање може бити иритантно, али заправо није штетно осим ако није праћено апнејом у сну када тијело током спавања добија мање кисеоника због пауза у дисању и блокаде дисајних путева.

Повећани крајници чешће су узрок хркања код дјеце, а 4 међу 100 средовјечних мушкараца и 2 међу 100 средовјечних жена пате од апнеје у сну, која је узрокована повећаним крајницима. Крајници се могу повећати усљед неких урођених здравствених стања, хроничних инфекција и других фактора. Уколико је стање озбиљно, љекар може да предложи вађење крајника.

Извор: Б92