latinica  ћирилица
12/12/2016 |  19:23 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Флекситарианизам- нови начин исхране

Према америчком ланцу здраве хране "Whole Foods", флекситарианизам ће бити водећи тренд у исхрани 2017. године, а подразумијева да једете већином, али не искључиво, вегетаријанску или веганску храну.
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

Мање меса у исхрани добро је за планету, али и за наше здравље, а чини се да све више људи свјесно смањује конзумирање меса.

Након успона и благог пада сирове исхране, флекситарианизам изгледа као добра алтернатива вегетаријанству и веганству.

Као флекситариан можете јести месо викендом, када једете ван куће или након шест поподне, а одређујете то према томе шта вам највише одговара.

Наравно, овај начин исхране није новина, али је све популарнији, захваљујући Ричарду Бренсону, Еми Томпсон и Џејмију Оливеру који су подржали кампању "Безмесни понедјељак" коју су 2009. почели Пол, Мери и Стела Мекартни потичући грађане да се одлуче за безмесне оброке.

"Безмесни понедјељак" је најбољи изговор да се усредсердите на бескрајну разноликост поврћа и преукусна јела која можете од њега направити, поручио је Џејми Оливер.

Истраживања су показала да смањење уноса меса даје бројне здравствене предности, као мањи ризик од дијабетеса, рака и срчаних болести, а флекситарианизам даје људима могућност да побољшају своје здравље без одустајања од хамбургера и месних производа.

Уз пораст етичког и одрживог живота на планети, све је више присталица који желе направити од Земље боље мјесто за живот. Неке организације процјењују да сектор сточарства може бити одговоран за чак 51 одсто глобалне емисије стакленичких гласова.

Због тога је, по мишљењу многих, идеално рјешење флекситарианизам.

Извор: Агенције