latinica  ћирилица
12/12/2016 |  08:39 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

Необично биће из морских дубина први пут виђено након 100 година

Научници Института за океанографска истраживања из залива Монтереј у Калифорнији потврдили су ових дана да је необично биће које су пронашли у океану заправо организам који није виђен откад је први пут откривен, 1900. године.
Бића морских дубина - Фото: илустрација
Бића морских дубинаФото: илустрација

Огранизам, дугачак око 9 центиметара, открио је подводни робот на даљинско управљање.

Провидно биће налик пуноглавцу било је окружено "кућицом" од протеина и целулозе. Ријеч је о врсти кичмењака који производи "кућицу" да би помоћу ње ухватио честице хране из воде и филтрирао их у тијело.

Када се филтери "кућице" запуше, организам је одбацује и ствара нову, пише Национална Географија.

Иако девет центиметара звучи мало, за овакав тип организма то је џиновска варијанта. Они играју велику и важну улогу у морском екосистему јер преносе хранљиве материје с површине на морско дно.

Научници су потврдили да је у питању Bathochordaeus charon, назван по Харону, лађару из грчке митологије који је превозио мртве преко ријеке Ахеронт.

Иако су их у посљедњих неколико година стручњаци уочавали на радару, нису могли са стопроцентном сигурношћу да утврде да ли је заиста ријеч о том бићу, због чега се постављало питање да ли још постоји или је изумрло.

Њихова открића објављена су у магазину Marine Biodiversity Records.

"Ово је предивно откриће и сад имамо генетске доказе који разликују ову врсту од осталих сродника. Такође нам потврђује важност директног истраживања и проучавања океана", рекла је Алиса Олдриџ, професорка биологије на Калифорнијском универзитету у Санта Барбари.

Извор: Б92