latinica  ћирилица
10/12/2016 |  15:10 | Аутор: РТРС

Пронађен очуван дио репа пернатог диносауруса

Научници су пронашли дио репа пернатог диносауруса који је сачуван у ћилибару прије 99 милиона година, објављено је у студији.
Реп пернатог диносауруса (фото: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar)) -
Реп пернатог диносауруса (фото: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar))

Кинеска научница Линда Хинг са Кинеског Универзитета за геонауку пронашла је реп диносауруса у једном ћилибару који се продавао на пијаци у Мњанмару.

Невјероватно историјско откриће пружа научницима нови увид у изглед пернатих диносауруса, као и у еволуцију самог перја.

"Ово је нови извор информација које вриједи истражити и заштити као фосилни ресурс", рекао је Рајан Мекелар, палеолог из Канаде који је радио на студији објављеној у часопису "Current biology".

Научници су увјерени да је у ћилибару сачуван дио диносауруса, а не неке друге праисторијске птице. У прилог томе они наводе да је реп дугачак и флексибилан.

Ново откриће пружа истраживачима нови поглед на биолошки материјал диносауруса, јер се у ћилибару налазе и дијелови кости.

Научници наводе да су пронашли реп младунца пернатог диносауруса од осам пршљенова, који садржи 3Д микроскопске детаље.

Како се наводи, диносаурус највјероватније није могао да лети, а перје му је помагало у ритуалима парења и терморегулацији.

"Ради се о невјероватном примјерку зато што су и најситнији детаљи видљиви тродимензионално. Овај диносаурус је имао реп сличног облика као миш, само што је имао и перје", рекао је Мекларен.

Научници су извршили детаљна испитивања на ћилибару. Анализе су показале да је перје на врху репа тамно браон боје, док су унутрашњи дијелови прекривени бијелим перјем.

Извор: Вечерње новости