latinica  ћирилица
09/12/2016 |  16:29 | Аутор: РТРС

Дијета која снижава крвни притисак

Америчка студија ДАСХ прва је доказала да исхрана богата поврћем, житарицама, мљечним протеинима, коштуњавим воћем и махунаркама већ послије два мјесеца смањује крвни притисак
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

Ова дијета је слична медитеранској и не захтијева велике промјене у јеловнику ни одрицања, а веома је ефикасна. Осим хипертензије, помаже и у елиминисању сувишних килограма, спрјечава дијабетес и потпуно је безбједна по здравље, тако да могу сви да је држе.

Уколико би се људи редовно хранили на овај начин, број срчаних болести би се смањио за 15 одсто, а можданог удара за 27, тврде стручњаци.

Веома је важно да се умјесто соли, храна зачињава босиљком, наном, мирођијом, ориганом, целером, коријандером, кимом и другим љековитим, ароматичним биљкама, као и лимуновим соком. Уздржавајте се максимално од кафе, алкохола и дувана, избјегавате све напитке са шећером и вјештачким заслађивачима.

Осим воде, током дана пијте чајеве и цијеђене сокове од воћа и поврћа, незаслађене или са мало меда. Ово не мора да буде краткорочна дијета, па након пет дана јеловник понављајте колико желите.

Извор: Новости