latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:50 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Куда одлази сало при губљењу килограма?

Изгубити килограме велики је изазов, а само континуираним радом долазимо до жељеног резултата. Сви се питамо куда одлази сало када губимо килограме?
Мршављење (Фото: Thinkstock) -
Мршављење (Фото: Thinkstock)

Док неки сматрају да се масне наслаге отапају и претварају у енергију, топлоту или мишиће, научници су пронашли другачији одговор.

Аустралијски научник Ендру Браун у британском часопису "Британски медицински журнал" објавио је своју рачуницу тачних вриједности тога колико се масти претвара у одређене спојеве. – Тачан је одговор да се већина масе издахне као угљен-диоксид и одлази у вјетар, рекао је Рубен Мерман, физичар који је сарађивао с Брауном на истраживању.

Да бисте потрошили 10 кг масних наслага, треба да удахнете 29 кг кисеоника, након чега настаје 28 кг угљен-диоксида и 11 кг воде.

Просјечан мушкарац би требало да удахне и издахне око 33.000 пута, а просјечна жена више од 50.000 пута да би унијели потребну количину кисеоника. Зато претходна маст тијело напушта кроз издисаје у којима се испушта угљен-диоксид. Тврде да од 10 кг масти, 8,4 кг напушта тијело у облику угљен-диоксида. Осталих 1,6 кг претвара се у воду, која одлази из тијела кроз тјелесне течности-урин, зној, сузе, дах, фекалије и друге видове.

Ипак, то не значи да уз редовну вјежбу и дијету треба и брже да дишете. Као најбољи начин за губитак тежине спомиње се онај већ познати-мањи унос калорија и повећање тјелесне активности.

Извор: Независне новине