latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:30 ⇒ 04/12/2016 | 07:58 | Аутор: РТРС

Италијани сутра гласају о политичким реформама

Италијани сутра гласају на референдуму о политичким реформама које ће радикално да промијене италијански парламент суштинским ограничењем моћи Сената, а на приједлог премијера Матеа Ренција.
Матео Ренци, премијер Италије - Фото: AP
Матео Ренци, премијер ИталијеФото: AP

Сенат ће бити "смањен" са више од 300 изабраних сенатора на 100 које ће постављати регионални савјети и они ће се питати када се ради о крупним темама као што је италијански Устав, пише "Гардијан".

Те промјене ће да олакшају било којој наредној влади да усваја законе, али критичари кажу да може доћи до опасне борбе за власт јер ће премијер имати велика овлаштења.

Лист наводи да ће се референдум о уставним реформама окончати највјероватније поразом и оставком премијера Матеа Ренција.

Ренци је раније рекао да ће поднијети оставку уколико на референдуму побиједи
"не", односно уколико не буде подржан приједлог да предложени закони убудуће требају одобрење само доњег дома парламента, за разлику од садашњег система који захтијева одобрење оба дома.

Ако Италијани подрже реформе то ће довести до поједностављивања законодавног система, јер суштински више неће постојати горњи и доњи дом парламента.

Извор: Срна