latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:20 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Како је измишљена афера "Јерменија"? (ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић тужиће предсједавајућег Представничког Дома бх. Парламента Младена Босића и амбасадора БиХ у Стразбуру Предрага Гргића због тешких оптужби за коруптивне радње које су изнијели на њен рачун.
Милица Марковић - Фото: РТРС
Милица МарковићФото: РТРС

У Парламенту БиХ појавио се извјештај који Милицу Марковић доводи у сумњу да је узела новац да би наводно написала пристрасну резолуцију о снабдијевању водом за регион између Јерменије и Азербејџана, која иде у корист Азербејџану.

Милица Марковић тврди да су аутори спорног извјештаја који се појавио у Парламенту управо Босић и Гргић. 

Комитет за социјална питања Савјета Европе 2014. године именовао је Милицу Марковић да састави резолуцију о стању водоснабдијевања у регији Нагорно-Карабах која се налази на граници Јерменије и Азербејџана. Према правилу Савјета Европе, Марковићева је била дужна да контактира с обје стране које су требало да организују њену посјету тој регији.

- Предложила сам да одмах идем у Јерменију у новембру те године у зависности кад њима одговара. Тада су ми рекли да они не могу организовати ту посјету јер је планински терен и потпуно је неприступачан у зимском периоду и да то оставимо за прољеће, каже Марковићева.

Ни у прољеће посјета није организована. Марковићева тврди да су је информисали да су презаузети и да се посјета неће моћи организовати.

С обзиром на то да је рок истицао, Комитет је донио одлуку да се извјештај напише без јерменске стране. Марковићева је то и урадила. Пита зашто се годину након усвајања извјештаја ово питање проблематизује. Као кривца види Младена Босића који се, како каже, користи лажима и фалсификатима. Осим Босића, Марковићева криви и Предрага Гргића који је Босићу пренио неформалне ставове јерменског дипломате.

- Кад сам га питала да ли је тачно да је то писмо дошло из наше мисије из Стразбура, рекао је да је тачно, зато што постоји копија коверте у којој је то дошло гдје се види  да је то наша мисија и пише "на руке Младена Босића". Ја сам га питала зашто сте то урадили, зашто сте то написали, а  он је рекао- назвао ме је Младен Босић, додаје Марковићева.

На овај начин Гргић је прекршио све дипломатске процедуре, јер је умјесто службеним путем информације достављао анонимно у Парламент БиХ, тврди Марковићева.

Гргић на наша питања није одговорио, али је за Блиц поручио да није прекршио дипломатске процедуре. Потврдио је наводе Марковићеве да је добио захтјев од Босића да му прослиједи ставове јерменског дипломате, што је и урадио.

Објашњава да није добио никакву дипломатску ноту Јерменије већ само усмене притужбе. Ипак, Босића криви што су информације процуриле у јавност: "Ставили су ме у неугодну ситуацију потпуно непотребно и сносе неку врсту одговорности: Мислим конкретно на Босића или на друге који су тај посао урадили. Документ је био насловљен на њега, да ли га је прочитао или прослиједио неком другом- не знам. Није требало да се информација користи на такав начин."

Милица Марковић позива све институције да провјере њене рачуне и да се увјере да су путем њих прошла само лична примања. Младен Босић ће, каже, морати на суду да објасни одакле њему докази о корупцији: "Младен Босић се у Сарајеву бави само спекулацијама, подметањем и потказивањем Срба, ради против Републике Српске а све што ради-ради у маниру Србе на Србе: То је опасно и погубно за све нас."

Младен Босић на наше позиве данас се није јављао. Милица Марковић каже да је овим дешавањима осим њене личне дискредитације направљен и дипломатски скандал, јер је у овој причи за коруптивне радње оптужен и Азербејџан.