latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:05 | Аутор: РТРС

Напад у Охају посљедњи у низу терористичких напада

Амерички званичници истражују тероризам као могући мотив, посљедњег у низу напада, у које су умијешани младићи који су очигледно постали радикализовани у срцу САД, преноси данас АП.
Охајо - Пуцњава на универзитету (фото: @TheLantern ) - Фото: AP
Охајо - Пуцњава на универзитету (фото: @TheLantern )Фото: AP

Посљедњи случај десио се прошле недјеље на Универзитету Охајо стејт, када је младић колима и ножем повриједио 11 особа.

Како се наводи, званичници још прикупљају информације о активностима Абдул Разак Али Артана, студента који је извршио напад у Охају и кога је полиција убила недуго послије напада.

Међу другим случајевима, који су се недавно десили, а који су збунили људе блиске њима, један мушкарац је осуђен на 20 година затвора, а другом ће пресуда бити изречена у понедјељак.

Како се наводи, њихови случајеви су на неки начин слични, али са друге стране веома различити, а сви откривају изазов да се разуме шта је некога подстакло да прихвати позив Исламске државе и да постане насилан и изазов како да се препозна терориста.

"Чињеница је да свако може да буде терориста. Како некога на улици да препознате као потенцијалну пријетњу?", изјавио је Џејмс Форест директор Центра за тероризам и безбједносне студије на Универзитету Масачусетс Лоуел.

Према његовим ријечима, некоме ко живи наизглед нормалним животом, потребно је неколико дана или недјеља да "искочи из шина".

Тројица од четири младића који су оптужени за недавне случајеве у Охају, били су ухапшени прије него што су извршили своје наводне планове.

Извор: Танјуг