latinica  ћирилица
03/12/2016 |  17:05 | Аутор: РТРС

"Културни пленум Бањалука" - подршка оснивању новог одјељења

"Културни пленум Бањалука" подржао је данас иницијативу за оснивање новог одјељења у бањалучкој градској управи чији би најјачи оквир био одсјек за културу.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

"Културни пленум", као иницијатива грађана коју чине радници у области културе, закључио је да би се спајањем одјека за културу и за туризам скренула пажња на чињеницу да су манифестације у области културе и туристичка понуда града.

"Сматрамо да би то био прави потез, али видјећемо да ли је то и жеља градске управе", рекао је Срни предсједавајући овогодишњег "Културног пленума" Александар Пејаковић.

Он је навео да су формирана радна тијела за 2017. годину, односно одбори за аматерско стваралаштво, за умјетничко професионално стваралаштво, за међународну културну сарадњу и за заштиту културних споменика града.

Према његовим ријечима, задатак ових одбора је да у току године дају градским и републичким институцијама приједлоге за унапређење ових области.

Одбори ће на крају сљедеће године пленуму поднијети извјештаје о раду.

Пејаковић је навео да су дати и приједлози за оснаживање и другачији концепт манифестације "Кочићев збор".

"Годинама ову манифестацију везују за шаторе, а приједлози не подразумијевају повећање буџета, већ другачију организацију која би подразумијевала да наредна манифестација почне у јуну директним преносом представе `Посљедњи мејдан Петра Кочића` на РТС-у и РТРС-у и да манифестација буде завршена у августу", рекао је Пејаковић.

Он је навео да је данас формирано и представничко тијело пленума које ће присуствовати јавној расправи о буџету града Бањалука.

"Културном пленуму Бањалука", које је одржано у Културном центру "Бански двор" присуствовала су 172 делегата.

Извор: Срна