latinica  ћирилица
03/12/2016 |  15:55 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Пријем за делегације Бијељине и Угљевика у Пуркерсдорфу

Градоначелник аустријског града Пуркерсдорф Карл Шлегл уприличио је данас пријем за делегације града Бијељине и општине Угљевик које бораве у посјети аустријским општинама, те истакао добру сарадњу са регијом Семберија и Мајевица, као и људима са ове регије који су на привременом раду у овом граду.
Пуркерсдорф: Перић, Башић, Савић, Шлегл - Фото: СРНА
Пуркерсдорф: Перић, Башић, Савић, ШлеглФото: СРНА

"Имамо 12.800 становника, 3.300 домаћинстава. Пуркерсдорф је капија Беча, људи који живе овдје могу да користе предности близине главног града. Са простора Семберије и Мајевице овдје живи више од 40 породица, око 150 становника", рекао је Шлегл.

Он је напоменуо да ће у мају 2017. године бити обиљежено 50 година од када Пуркерсдорф има статус града.

Начелник општине Угљевик Василије Перић захвалио је за гостопримство домаћинима и Удружењу "Семберија и Мајевица" који су омогућили да се остваре контакти аустријских општина са градом Бијељина и општином Угљевик.

"У јуну смо били домаћини начелницима Пресбаума, Тулнербаха и градоначелнику Пуркерсдорфа и успоставили смо сарадњу. За нас је веома важно да се људи који су на привременом раду, а из регије Семберија и Мајевица, а посебно је у овој регији велики број људи из Угљевика, на што бољи могући начин интегришу у ове локалне заједнице, важно је да се очувају традиција и култура нашег краја", рекао је Перић на пријему.

Он је истакао да се током посјете упознао о раду ових локалних заједница из Аустрије и напоменуо да је искуство које носи од изузетног значаја, "јер је много примјера добре праксе која се може примијенити и у нашим локалним срединама".

"Желимо још бољу и квалитетнију сарадњу у наредном периоду", поручио је Перић.

Представник града Бијељина Славко Башић истакао је да Бијељина носи епитет града који се најбрже развија у Републици Српској.

Пријему су присуствовали и начелник општине Пресбаум Јозеф Шмидл-Хајдеберг и начелник Тулнербаха Јохан Новомецки, извршни одборник за интеграцију у скупштини Пуркерсдорфа Родољуб Савић и представници Удружења Срба "Семберија и Мајевица".

Извор: Срна