latinica  ћирилица
03/12/2016 |  15:42 ⇒ 04/12/2016 | 07:49 | Аутор: РТРС

Аустрија бира предсједника - Додик Србе позвао да гласају за Хофера (ВИДЕО)

Сутра се у Аустрији одржавају предсједнички избори.
Изборне неправилности у Аустрији - Фото: ТАНЈУГ
Изборне неправилности у АустријиФото: ТАНЈУГ

Аустријанци ће бирати између два кандидата - бившег лидера Зелених, Александра Ван дер Белена и Норберта Хофера из Слободарске партије Аустрије.

Према посљедњим истраживањима, Хофер и Ван дер Белен су изједначени, али аналитичари сматрају да је побједи ближи Хофер.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је Србе у Аустрији да подрже Хофера, који се показао конструктивним и пријатељским према Републици Српској.

Предсједник Српске је нагласио да у Аустрији постоје људи који желе добро Републици Српској, те да у Хоферу види човјека који разумије укупну ситуацију и схвата реално стање. 

Предност пред сутрашње изборе, према процјенама аналитичара, има Хофер, који је често у својим наступима критиковао ЕУ и мигрантску политику.

С великом пажњом, избори ће се пратити и код нас. Хофер је у недавном интервјуу за нашу телевизију истакао да не вјерује да обиљежавање једног Дана Републике може да буде проблем, што је случај са Даном РС. Поручио је да су Аустријанци и Срби увијек били велики пријатељи, и да ће тако бити и у будућности: "Већ сам имао задовољство да лично разговарам, а дијелим искрено и велико пријатељство и симпатију са руководствима Републике Српске и Србије. Радујем се што ћу моћи, када будем изабран, те односе и проширити да ћу их моћи посјећивати, примати их посјету и мислим да ће то бити од обостране користи."

Право гласа на сутрашњим изборима има око 6,4 милиона Аустријанаца.

Према анкетама, кандидати се налазе раме уз раме, па би Хофер, који је изгубио у другом кругу избора у мају, могао да постане први предсједник из неке екстремно десничарске партије у Европској унији.

Анкетирани мисле да ће, послије избора у Америци, већина људи гласати за Хофера и да је љевица против деснице-тежак избор.

Аналитичари у Аустрији сматрају да ће пресудити гласови неопредијељених гласача, који су ипак ближи Хоферу.

- Кандидати су промијенили смјерове јер знају да су конзервативни гласачи још неодлучни. Хофер је постао мало блажи, а Ван дер Белен много агресивнији, каже политички аналитичар Петер Хајек.

Трка за новог предсједника требало је да буде завршена у мају, када је Ван дер Белен побиједио Хофера за мање од једног процента.

Уставни суд је 1. јула одлучио да се избори понове због бројних неправилности.