latinica  ћирилица
03/12/2016 |  15:12 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Удружења лица са инвалидитетом о проблемима ове категорије становништва

Представници 11 удружења лица са инвалидитетом са подручја источне Херцеговине поручили су да су запошљавање, арихтектонске баријере, социјална искљученост из друштва и набавка лијекова само неки од проблема с којима се суочавају.
Требиње: Међународни дан лица са инвалидитетом  - Лука Петровић - Фото: СРНА
Требиње: Међународни дан лица са инвалидитетом - Лука ПетровићФото: СРНА

Присуствујући пригодној свечаности која је организована у требињском Дому пензионера поводом 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом, предсједник Удружења обољелих од мултипла склерозе источне Херцеговине Бранимир Таминџија изразио је наду да ће заједно, уз помоћ Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање, запослити убудуће што већи број особа са инвалидитетом.

Указујући на многобројне проблеме с којима се сусрећу лица са инвалидитетом, Таминџија је истакао архитектонске баријере које их, како каже, спутавају у обављању друштвених активности, додавши да је у рјешавању овог проблема Требиње урадило највише.

Предсједник Удружења ампутираца Требиња и источне Херцеговине Миро Андрић навео је да Центар за координацију организација који окупља особе са инвалидитетом источне Херцеговине дјелује већ двије године и да су се ујединили у коалицију како би заједничким снагама помогли овим категоријама.

"Сва удружења имају различите проблеме и потребе. Ми из удружења ампутираца искључиво се базирамо на квалитетна ортопедска помагала и на бањску рехабилитацију, што нам је веома потребно. Мислим да смо на добром путу у разговорима са Владом Републике Српске и да ће до краја мјесеца бити нових измјена и правилника који ће ићи у корист инвалида", навео је Андрић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић, који је присуствовао обиљежавању Међународног дана лица са инвалидитетом, истакао је да ће град Требиње настојати да у наредним годинама помогне што више овој категорији, наглашавајући да ће издвајања буџета града за социјална давања бити већа за око 15 одсто.

"Град Требиње има посебан осјећај према овој популацији. Осим основних права које је загарантовала Влада Републике Српске и обавезала локалне заједнице, град Требиње има 22 проширена права за помоћ и његу социјално угроженим особама на подручју града Требиња", рекао је Петровић.

Истичући да је свјестан да никада није довољно помоћи, Петровић је нагласио да је добро да се дође до сваког коме је помоћ потребна и да ће Градска управа убудуће настојати да помогне што више овој категорији.

Петровић је поручио и да ће настојати да укаже приватном и државном сектору да лица са инвалидитетом запосле на послове које могу да раде, а не да издвајају средства на заједничке буџете за помоћ овој категорији.

Коалиција Центар за координацију организација која окупља особе са инвалидитетом источне Херцеговине броји 11 удружења са више од 2.000 лица са инвалидитетом.

Извор: Срна