latinica  ћирилица
03/12/2016 |  12:46 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Ствараоци Републике Српске - Oдлуком Уставног Суда додирнута "црвена линија"

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" поручила је да је одлуком Уставног Суда БиХ о поништењу резултата референдума о Дану Српске додирнута "црвена линија".
Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" (Архивска фотографија) -
Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" (Архивска фотографија)

Из ове организације истичу да све политичке странке из Републике Српске морају свим политичким, правним и институционалним средствима, потпуно јединствено и непоколебљиво стати у одбрану 9. јануара, дана када је прије 25 година створена Република Српска.

У саопштењу, које је потписао предсјеник Асоцијације Момчило Крајишник, наглашава се да по хитном поступку у парламентарну процедуру на нивоу БиХ треба уврстити и по хитном поступку усвојити закон о Уставном Суду БиХ, према којем би из рада Уставног суда БиХ биле искључене стране судије и на тај начин била заустављена и спријечена даља злоупотреба ове институције, у виду мајоризације представника било ког народа у БиХ.

Из Асоцијације поручују да усвајање овог закона мора да буде прворазредни приоритет свих парламентарних странака из Републике Српске.

"Уколико дође до блокада и опструкције његовог усвајања, позивамо представнике српског народа у Уставном Суду БиХ да замрзну свој рад. Наставак рада у овако устројеном Уставном суду БиХ значио би давање легитимитета политичким штеточинама и узурпаторима ове установе, какви су Бакир Изетбеговић и његови послушници", наводи се у саопштењу и додаје да злоупотреба Уставног суда БиХ с циљем остваривања радикалне бошњачке политике једноставно мора престати.

Асоцијација најоштрије осуђује све који, користећи овакве одлуке Уставног суда БиХ, позивају "патриоте" на наставак специјалног рата против Републике Српске, те све оне који прижељкују нереде, па чак и сукобе.

"Умјесто тога, позивамо одговорне стране у БиХ, да се уздрже од тешких ријечи, да науче лекције из прошлости и да се посвете демократском дијалогу и истинском помирењу међу народима", закључује се у саопштењу.

Уставни суд БиХ поништио је 1. децембра резултате референдума у Републици Српској одржаног 25. септембра зато што је проведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мјери од 17. септембра.

Извор: Срна