latinica  ћирилица
03/12/2016 |  09:38 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Владајућа коалиција на нивоу БиХ за спајање локалних и општих избора

Лидери странака које чине већину на нивоу БиХ формирали су тим за израду измјена изборног законодавства БиХ које би требало да омогуће и измјену Изборног закона БиХ која би довела до истовременог одржавања локалних и општих избора 2018. године, пише "Дневни аваз".

Лист наводи да су у ову групу од девет чланова именовани представници Савеза за промјене, СББ-а, СДА и ХДЗ-а БиХ, углавном правни стручњаци и парламентарци који ће коначни приједлог измијењеног закона упутити у парламентарну процедуру.

За сада постоји усаглашен став да измјене изборног законодавства морају да иду у правцу који ће довести до тога да локални и општи избори 2018. године буду одржани истовремено.

Различити приједлози и дилеме да ли би и општински и општи избори требало да буду одржани истог дана или можда истог мјесеца у различитим данима тек ће бити рјешаване.

Ова радна група требало би да се бави и увођењем електронског гласања у БиХ.

Требало би да буду размотрене и измјене Закона које би коначно требало да омогуће изборе који ће да обезбиједе потпуну попуну Клуба Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Група за измјену изборног законодавства разматраће и питање подизања изборног цензуса, који је сада три одсто на минимално пет одсто.

Први састанак ове групе требало би да буде одржан наредне седмице.

Извор: СРНА