latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:12 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Квалитетна контрола хране у Републици Српској (ВИДЕО)

Након информације да је у сусједној Хрватској потврђено присуство салмонеле у храни, све чешће се грађани у Српској питају каквог је квалитета храна коју једемо.
Контрола хране - Фото: РТРС
Контрола хранеФото: РТРС

Из инспекција тврде да разлога за бојазан нема. Градски ветеринарски инспектори у сарадњи са републичким нису утврдили присуство салмонеле нити било коју другу опасност која би била штетна по здравље потрошача.

Иако је контрола меса и месних прерађевина у Републици Српској вишеструка и обавља се у неколико фаза, грађани су сумњичави када је у питању квалитет хране коју једемо. 

Због недостатака у документацији, непостојања одговарајућег сертификата, неправилног декларисања и транспорта Канцеларија за ветеринасртво БиХ у овој години забранила је увоз 13 пошиљки меса и производа од меса. Није било забране увоза због присуства салмонеле. Грађани, ипак сумњичави.

За анализу исправности намирница овогодишњи буџет градске инспекције у Бијељини је 2.500 марака.Иако су анализе показале да су месо и месне прерађевине као и млијечни производи исправни, купци треба да буду обазриви гдје купују.

"Треба обратити пажњу на декларације, то је оно на чему ми инсистирамо да грађани обрате пажњу и овлаштене лабораторије неће дозволити да се такви производи који су заражени било каквом бактеријом нађу на тржишту", рекао је Огњен Ђука, вд начелник Одјељења за инспекције града Бијељина.

Када је ријеч о домаћој производњи сви објекти за клање, прераду, промет меса су под сталним надзором надлежних ветеринара и инспекција. Контрола присуства салмонеле регулисана је чак и посебним програмом надзора.

"Сама чињеница да налази прије клања, прије обраде сировине не смију бити старији од 15 дана говори заиста да је систем контроле добро постављен и ми за сада нисмо имали неких већих неправилности нити забиљежених пријетњи опасности по том питању", рекла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Према подацима за посљедњих шест мјесеци прегледано је 1.709 пошиљки из увоза и 2.765 пошиљки у унутрашњем промету меса и производа од меса.