latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:24 ⇒ 01/12/2016 | 08:59 | Аутор: РТРС

У Српској 11 нових случајева АИДС-а

У Републици Српској ове године регистровано је 11 нових лица са ХИВ-ом, односно седам лица су ХИВ позитивна, а четири обољела од АИДС-а, од којих су два умрла, подаци су републичког Института за јавно здравство.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Од укупног броја новооткривених, девет су мушког, а два лица женског пола.

Начин преноса инфекције код четири особе је хетеросексуални, исто толико хомосексуални, по једна особа је инфицирана кориштењем дроге путем шприца и бисексуално, док је код једног обољелог начин преноса непознат.

Епидемиолог Љубица Андрић рекла је да је до сада у Републици Српској укупно регистровано 107 лица са ХИВ-ом, а да је од посљедица АИДС-а до сада умрло 20 лица.

- На основу анализа података од 2002. године уочава се благи пораст новооткривених случајева ХИВ-а и АИДС-а - упозорила је Андрићева.

Она је навела да од укупног броја регистрованих 79 одсто чине мушкарци.

- Највећи број је регистрован у старосној групи од 30 до 39 година, затим у групама од 20 до 29 и од 40 до 49, гдје је регистрован исти број, иза којих слиједи узраст од 50 до 59 година, а за 15 особа које су пријављени као носиоци ХИВ-а не постоје подаци о години рођења, те се воде у групи непознато - додала је Андрићева.

Према њеним ријечима, најучесталији пут преноса ХИВ инфекције и даље је хетеросексуални контакт - 49 одсто, затим хомо или бисексуални - 31, за девет одсто пријављених нема података, седам одсто припада групи инјекционих корисника дрога, два одсто је инфицирано препаратима крви, а један одсто је вертикални пут преноса.

Андрићева је нагласила да се у Републици Српској, у оквиру редовних активности, у континуитету спроводи епидемилошки надзор, надзор и лијечење лица са ХИВ-ом, односно АИДС-ом, а посебна пажња посвећује се раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а.

На Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске тренутно се антиретровирусном терапијом лијечи 47 лица која живе са ХИВ-ом.

ХИВ инфекција се не може излијечити, али постоје ефикасни антиретровирусни лијекови који контролишу вирус и помажу превенцију трансмисије, тако да особе са ХИВ-ом могу живјети дугим и продуктивним животом.

Према посљедњим подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живи 36,7 милиона особа.

Прошле године регистровано је 2,6 милиона новоинфицираних, а 1,1 милион људи умро је од узрока повезаних са АИДС-ом. Највећи број обољелих, око 70 одсто припада Субсахарској регији.

У великом броју земаља дошло је до стагнације и смањења стопе јављања ХИВ-а, тако да је, у периоду од 2000. до 2015. године број нових ХИВ инфекција опао за 35 одсто.

Смрти повезане са АИДС-ом опале су за 28 одсто, што је осам милиона спасених живота.

На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине УН од краја осамдесетих година двадесетог вијека у свијету се 1. децембар обиљежава као Свјетски дан борбе против АИДС-а ради подизања свијести о овоме обољењу као глобалном проблему.

У Центру Института за јавно здравство Републике Српске за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање сутра ће бити организовано бесплатно тестирање на ХИВ.

Тестирање је анонимно, повјерљиво бесплатно и није потребан никакав документ нити љекарска упутница, а за тестирање ће бити кориштени брзи тестови - ХИВ-ВИКИА /крв из прста/.

Обезбијеђено је и савјетовање прије и послије тестирања ради унапређења знања о ХИВ-у, односно АИДС-у, начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно мјерама за спречавање инфекције ХИВ-ом, уз подјелу промотивног материјала.

Заинтересовани грађани тестирање могу обавити у термину од 8.00 до 20.00 часова.

Извор: СРНА