latinica  ћирилица
24/11/2016 |  10:40 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Прољеће у новембру (ВИДЕО)

Хоћемо ли преживјети нагле промјене времена, ових дана највише се питају хронични болесници којима и најтеже падају температурне осцилације.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У приједорским амбулантама посљедњих дана примјетно је да је све више пацијената, а забрињава повишен број случајева можданог удара. 

Топле бунде и зимска обућа и одјећа још увијек у ормарима, а на пролазницима прољећна гардероба. Ко год је у прилици, затворени простор замијенио је шетњом осунчаним улицама.

Новембарски топли дани све више асоцирају на оне прољећне. Колико год да се чини лијепо вријеме, нажалост, може да буде и кобно, а то најбоље знају они којима топла зима нарушава здравље. Пензионерка Љиљана Пилиповић муку мучи с повишеним крвним притиском. Уз редовну терапију, здраву исхрану и честе одласке љекару, здравствене проблеме држи под контролом.

Велика јој је предност, каже, то што је бака двоје малишана, па је и редовна шетња с унуцима, као и игра, добар начин да се здраво и динамично живи.

- Шкоди ми велика разлика у температури, на примјер када је баш вруће па прелази у хладнији период и обрнуто, али трудимо се да једноставно не размишљамо, радимо, излазимо, ходамо, шетамо и тако, истиче Љиљана Пилиповић.

У приједорским амбулантама све је више пацијената, иако вирусних инфекција још увијек нема, много је пацијената с тешким главобољама. Године нису мјерило, медицинску помоћ траже старији али и све млађи пацијенти. Осим временских неприлика, крива је и њихова недисциплина у конзумирању јела и пића.

Јавио се велики број пацијената са хроничним незаразним болестима, значи хроничне незаразне болести, међу којима су најчешћи пацијенти обољели од кардиоваскуларних обољења, срца, крвних судова, високог крвног притиска, такође, ту се јавио велики број пацијената са неуролошким обољењима, па и велики број можданих удара, наглашава др Сања Кецман Продан, специјалиста породичне медицине

Метеоропате осјећају највише тегоба попут главобоље, несанице, нервозе, повишеног крвног притиска, аритмије, кашља, болова у зглобовима и слично.

Љекари апелују да грађани, у случају појаве забрињавајућих симптома, одмах потраже медицинску помоћ.

Ипак, истичу, да се хронични болесници, али и сви остали, морају придржавати љекарских савјета, како би у данима температурних осцилација прошли са што мање посљедица.